HomeJedzenieZapomnij o proporcji 1:2: nowy sposób gotowania puszystego ryżu

Zapomnij o proporcji 1:2: nowy sposób gotowania puszystego ryżu

Gotowanie puszystego ryżu nie jest trudne, wystarczy przestać stosować się do przestarzałych zaleceń..

Jednym z tych zaleceń jest utrzymanie proporcji 1:2.

Jak ugotować puszysty ryż

Najpierw weź ryż długoziarnisty lub gotowany na parze, okazuje się bardziej kruchy.

Ryż dokładnie opłucz na durszlaku i pozostaw na pięć minut, aż woda całkowicie odcieknie.

Na jedną szklankę ryżu weź trzy szklanki wody, aby ryż się nie sklejał.

Gdy woda się zagotuje, dodaj sól i zmniejsz ogień.Nie przykrywać pokrywką, od czasu do czasu mieszać.

Gotuj około 15 minut, aż będzie al dente, odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře