HomeJedzenieZagotuj w wodzie i zapomnij o problemach zdrowotnych: Ta żywność to ratunek...

Zagotuj w wodzie i zapomnij o problemach zdrowotnych: Ta żywność to ratunek dla trzustki, kości i profilaktyka zawałów serca!

Nasi przodkowie mieli go na stole niemal codziennie.Proso (kasza jaglana) jest zbożem bezglutenowym, co jest jego ogromną zaletą, ponieważ mogą go spożywać osoby chore na celiakię, małe dzieci, osoby starsze, a nawet diabetycy.

To zboże jest również zasadowe, co oznacza, że ​​nie zakwasza organizmu..

Proso to właściwie jądro (wewnątrz pod osłonką) prosa.

Łuska (łuska) prosa jest trudna do strawienia przez organizm ludzki.Dlatego do spożycia wykorzystuje się wyłącznie ziarno prosa, czyli proso.

Wewnątrz prosa, czyli pszenicy, znajdują się małe żółte kuleczki, które mają słodki smak.

Zboże to ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych i jest wdzięcznym „oczyszczającym“ ludzkim ciałem.

Co zawiera proso (kasza jaglana)?

Pszenica zawiera dużo substancji aktywnych zapewniających dobre i szybkie trawienie.

Błonnik, dobre tłuszcze, minerały i witaminy są gwarancją dobrego zdrowia.

Woda, tłuszcz, białko, węglowodany, potas, fosfor, żelazo, błonnik, wapń, miedź, mangan, magnez, sód, selen, cynk, witaminy B, E, K i kwas foliowy.

Efekty – pszenica i zdrowie

Tak wiele pozytywnych efektów w jednym jedzeniu jest naprawdę godne szacunku.

Warto spożywać kaszę jaglaną lub kaszę obraną i można ją jeść nawet w trakcie odchudzania.

Zwiększa działanie układu odpornościowego.

Odtruwa organizm i układ trawienny.

Pomóż trzustce.

Rozpuszcza kamienie nerkowe i pęcherzyka żółciowego.

Poprawia trawienie i opróżnianie.

Odkwasza żołądek (kwaśność, zgaga).

Wspomaga hematopoezę (anemia, anemia).

Wspomaga (wzmacnia) tkankę kostną (osteoporoza).

Utrzymuje mocne kości, zęby, włosy, paznokcie.

Odpowiedni w czasie ciąży zapewni zdrowy rozwój płodu.

Tracić na wadze

Proso (kasza jaglana) należy do kategorii o wyższej wartości energetycznej, nie zmienia to jednak faktu, że posiada o wiele więcej właściwości zdrowotnych niż jakikolwiek inny pokarm.

W przypadku utraty wagi zalecam spożywanie produktów pszennych na śniadanie lub obiad i kolację w ciągu dnia, ale tylko wtedy, gdy na śniadanie nie było pszenicy.

Rozpocznie Twoje opróżnianie, trawienie i metabolizm, więc wszystko, co przyjmiesz w ciągu dnia, natychmiast to spalisz (oczywiście dotyczy to tylko zdrowej i lekkiej żywności).

Chroni serce i układ naczyniowy

pszenica jest doskonałym sprzymierzeńcem serca i naczyń krwionośnych – poprawia ich kondycję, elastyczność oraz zaopatruje układ naczyniowy w substancje niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Jest to także doskonała profilaktyka przed zawałami serca i innymi problemami naczyniowymi.

Na nerki i pęcherzyk żółciowy

Pszenica jest również bardzo potrzebna i korzystna dla tych narządów.Jego regularne spożywanie pomaga rozpuszczać kamienie nerkowe i żółciowe oraz przyczynia się do zdrowego funkcjonowania tych narządów.

Jak przygotować go do codziennego użytku?

Najpierw dokładnie umyj pszenicę.

Następnie spłucz go wrzącą wodą.

Spłucz zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia.(Gotowość na parze usuwa gorzki smak).

Następnie ugotuj pszenicę w osolonej wodzie lub mleku.

Wystarczy trochę ugotować , bo jego objętość zwiększy się kilkukrotnie.

Mąka jako dodatek do dania – użyć 1,5-krotności objętości płynu.

Gotować około 15 minut i pozostawić do zagotowania w garnku z pokrywką.

Pszenicę skropić oliwą tuż przed jedzeniem, będzie smaczniejsza.

Kasza jaglana jako owsianka – zwiększyć objętość płynu do 3-4 razy.Wymieszaj z nim posiekany pachnący koper włoski.

Owsianka dobrze komponuje się z daniami warzywnymi.

Kuracja oczyszczająca trzustkę w 21 dni

Jeżeli dokuczały Ci już bóle trzustki, wypróbuj ten zabieg regeneracyjny.

Wystarczy, że zamienisz obiad na tę owsiankę (lub inne danie w ciągu dnia) na okres 21 dni.

Potrzebujemy:.

200 g pszenicy.

2 litry wody.

300 g dyni.

Trochę masła.

Zbliżać się:.

Ugotuj pszenicę we wrzącej wodzie.

Zetrzyj dynię na grubej tarce.

Do mąki dodać dynię i gotować do momentu uzyskania konsystencji puree.

Na koniec dodać masło i gotowe.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře