Są jednym z najlepszych pokarmów dla mózgu – narząd kontrolujący całe ciało.Są łatwo dostępne i nie potrzebują towarzystwa, żeby dobrze smakować.Oto dlaczego warto sięgnąć po orzechy..
Rozgniataj je osobno, dodawaj do sałatek, dodawaj do deserów, łącz i szukaj połączeń smakowych dla orzechów.Wystarczy kilka kawałków dziennie, aby poprawić pracę mózgu.Są jednym z najlepszych paliw dla tego organizmu ‒ jeden z najważniejszych w naszym organizmie.
Jak orzechy wpływają na mózg?
Orzechy poprawiają nastrój. W jednym dużym badaniu naukowcy obserwowali osoby na diecie śródziemnomorskiej uzupełnionej orzechami.Odkryli, że u osób na diecie orzechowej ryzyko depresji było o 20% zmniejszone w ciągu 5,5 roku. 30%.Ponadto orzechy zawierają tryptofan (aminokwas), który jest prekursorem serotoniny, działa uspokajająco i poprawia nastrój.
Orzechy są również źródłem minerałów, takich jak potas, magnez i wapń, które pomagają utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą.Jest to ważne nie tylko dla serca, ale także dla mózgu, ponieważ narząd ten jest otoczony siecią naczyń krwionośnych.Dzięki nim odżywia się mózg. Mózg potrzebuje stałego, nieograniczonego przepływu krwi, aby prawidłowo funkcjonować..
Co jeszcze? Orzechy włoskie są również bogate w magnez, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze. Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed chorobą Alzheimera, wspomagają prawidłową budowę błon komórkowych i odbudowę połączeń neuronalnych, a także mogą zmniejszać stany zapalne i ryzyko udaru.Błonnik z kolei ogranicza powstawanie złogów w naczyniach krwionośnych i tętnicach, co może chronić przed gromadzeniem się blaszek miażdżycowych w tętnicach mózgowych.Orzechy są również bogate w przeciwutleniacze, w tym witaminę E.Składniki te mogą zapobiegać procesom zwyrodnieniowym w mózgu.
TOP 5 orzechów wspierających mózg
Generalnie orzechy są doskonałą odżywką dla ludzkiego mózgu, jednak istnieje „złota piątka“, która wyróżnia się swoimi właściwościami szczególnie silnie wpływającymi na pracę mózgu.Według Laury M.Ali, wielokrotnie nagradzany dietetyk i dietetyk z ponad 30-letnim doświadczeniem, wymienia pięć orzechów najważniejszych dla mózgu migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe i pekan oraz pistacje..