Łączenie kaszy gryczanej z niektórymi produktami spożywczymi może być szkodliwe dla zdrowia..
Toksykolog profesor Michaił Kutuszow ostrzegał przed tym na swoim kanale Telegram.
Z czym nie można jeść kaszy gryczanej
Jak powiedział lekarz, kasza gryczana to pokarm zagęszczający krew.
Jeśli masz predyspozycję do zakrzepicy, zabrania się łączenia kaszy gryczanej z tłustym mięsem, konserwami, wędzonkami i alkoholem.
Wszystko to dotyczy również produktów zagęszczających krew.Na tej liście znajdują się również banany, ziemniaki i cukier.
Aby zapobiec zakrzepicy, Kutuszow zalecił rezygnację ze słodyczy, picie wystarczającej ilości wody (co najmniej 30 mililitrów wody na kilogram masy ciała dziennie) i spożywanie pokarmów zawierających antykoagulanty: owoce cytrusowe, jagody, granat, buraki, czosnek, cebula, imbir, dynia i nasiona słonecznika, sok z aloesu
Lekarz podkreślił, że żywienie powinno być zrównoważone pod każdym względem.
Specjalista zauważył, że krew staje się gęstsza z powodu braku białek i aminokwasów.
Dlatego według Kutuszowa dieta musi obejmować jajka, produkty mleczne, chude mięso i ryby morskie.