HomeWskazówki dla domuWystarczy kilka sztuk dziennie.Wspomagają pracę serca i obniżają ciśnienie krwi

Wystarczy kilka sztuk dziennie.Wspomagają pracę serca i obniżają ciśnienie krwi

Łagodzą stres i uspokajają nerwy, są sprawdzonym lekarstwem na nudności i zgagę podczas ciąży, a badania sugerują, że mogą zmniejszać ryzyko chorób serca.Zobacz, dlaczego warto mieć zawsze pod ręką kilka migdałów..

Migdały, mimo że nadano im słynny tytuł „króla orzechów“, nie są orzechami.Są to nasiona drzewa migdałowego.Dietetycy i lekarze cenią je za bogate wartości odżywcze.Pochodzą z Bliskiego Wschodu, ale można je łatwo kupić w sklepach.Dlaczego jednak warto po nie sięgać?

Czy migdały są zdrowe? Do czego służą migdały?

Migdały są często określane jako jedne z najszlachetniejszych orzechów.Są źródłem witaminy B2, błonnika i kwasów tłuszczowych, a także zawierają wiele składników mineralnych.Dzięki temu korzystnie wpływają na organizm, działają przeciw chorobom serca i pomagają w walce z nudnościami, stresem czy zgagą. Należy wspomnieć, że migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, zwanej „witaminą młodości“.

Według badań brytyjskich naukowców z Aston University migdały zmniejszają ryzyko chorób serca. Zauważyli także poprawę krążenia i niższe ciśnienie krwi. Dodatkowo migdały zwiększają reakcję na insulinę i obniżają poziom cholesterolu LDL u osób ze stanem przedcukrzycowym, zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.Do takich wniosków doszli naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda w 2010 roku.

Kto powinien jeść migdały?

Ponieważ migdały są bogate w magnez i witaminy z grupy B, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają pamięć i procesy myślowe oraz działają przeciwdepresyjnie. Osoby zmagające się z chronicznym stresem powinny zatem zadbać o obecność migdałów w swojej diecie..

Migdały są bogatym źródłem białka.Mają go więcej niż niektóre rośliny strączkowe.Dlatego są zalecanym elementem diety wegetariańskiej. Ponadto migdały przynoszą ulgę kobietom w ciąży ‚ są lekarstwem na poranne mdłości i zgagę.Dodatkowo kwas foliowy zawarty w migdałach wspomaga rozwój ciąży.

Ponadto migdały wspomagają rozkład tłuszczów. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu i regulują metabolizm.Migdały zawierają także dużą ilość błonnika, który skutecznie wypełnia żołądek i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Ile migdałów możesz zjeść dziennie?

Migdały są bardzo pożywne, ale jednocześnie mają wysoką zawartość energii. 100 g tych orzechów zawiera 50 g tłuszczu, co całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik odżywczy.Pod względem kalorii 100 g migdałów dostarcza około 580 kcal.

Aby cieszyć się dobroczynnym działaniem migdałów, ważne jest, aby spożywać je z umiarem. Eksperci zalecają włączenie do swojej diety zaledwie garści tych orzechów kilka razy w tygodniu lub kilku kawałków dziennie (około 28 g). Ze względu na wysoką kaloryczność migdały spożywane w nadmiarze mogą powodować przyrost masy ciała (a także zaparcia). ).Należy je zatem traktować jako substytut innych produktów spożywczych, a nie jako przekąskę uzupełniającą.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře