Ugotowanie ryżu wcale nie jest trudne, aby okazał się nie tylko smaczny, ale także kruchy..
Najważniejsze to zachować proporcje.Sekrety przygotowania puszystego ryżu opowiada kulinarna ekspertka publikacji internetowej Belnovosti, kucharka, piekarz czwartej kategorii, Julia Arkhipova.
Jak ugotować puszysty ryż
Aby ryż był kruchy, należy wziąć 150 mililitrów wody na 100 gramów płatków.
Ryż wsyp do rondla o grubym dnie, dodaj wodę, sól i dodaj odrobinę warzyw lub masła.
Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszyć ogień do małego, wymieszać, przykryć rondel pokrywką i gotować kolejne 12 minut.
Następnie wyłącz ogień, przykryj rondel grubym ręcznikiem, odstaw na dziesięć minut, a na koniec wymieszaj szpatułką.
Wcześniej ekspert powiedział, jak ugotować puszysty omlet.