HomeJedzenieWielu Słowaków ciągle popełnia TYM błąd podczas konserwowania: Nie masz pojęcia, że...

Wielu Słowaków ciągle popełnia TYM błąd podczas konserwowania: Nie masz pojęcia, że ​​możesz stracić wszystkie słoiki!

Nawet najbardziej sumiennie przeprowadzona pasteryzacja może zakończyć się niepowodzeniem..

Bardzo łatwo jest popełnić błąd, wystarczy odrobina nieuwagi i pojemnik może wyciekać.

Zobacz jakich błędów pasteryzacji nie popełniać..

Prawidłowo przeprowadzona pasteryzacja zapewni dłuższy okres trwałości naszych produktów , a portal pyszności zdradził, jak to osiągnąć.

Dzięki temu zimą możemy cieszyć się smakiem konfitury truskawkowej czy chrupiących ogórków kiszonych.

Jednak przetwory nie zawsze się sprawdzają i są trwałe.

Dlaczego?

Oto najczęstsze błędy..

Błędy podczas pasteryzacji

Zwróć na to szczególną uwagę.

Samo przygotowanie do pasteryzacji jest równie ważne jak pasteryzacja.

Szkło powinno być czyste i sterylne , tj.J.bez mikroorganizmów.

Sterylność kubków jest jedną z gwarancji udanej pasteryzacji.

Wystarczy je poparzyć wrzącą wodą, piekarnikiem, kuchenką mikrofalową lub zmywarką..

Natomiast błędem jest wycieranie wnętrza szklanek po sterylizacji.

Ręczniki, ręczniki kuchenne i każdy inny materiał mogą wysuszyć pojemnik, ale nie będzie on już sterylny.

Poprzez „wpuszczamy“ do szklanek“ mikroorganizmy , których pozbyliśmy się podczas sterylizacji szklanek.

Jeśli chcesz, żeby pasteryzacja przebiegła pomyślnie, po oparzeniu słoiki zostaw w spokoju..

Warto wiedzieć, że gumowe uszczelki w szklankach lepiej leczyć alkoholem niż wrzącą wodą..

Pasteryzacja nie powiodła się?

Sprawdź, czy popełniasz te błędy.

Nawet niewielkie zanieczyszczenie może spowodować awarię.

Ważny jest także stan pokrywy.

Zakrętki kubka nie mogą mieć wgnieceń, śladów rdzy, a uszczelki nie mogą być kruche..

Jednakże Gumowe uszczelki w miskach nie powinny być popękane.

Warto jednak zaznaczyć, że zakrętki powinny być idealnie suche – nawet jedna kropla może spowodować wyciek.

Ponadto brudna obręcz może spowodować wyciek kubka.

Co wtedy?

W takiej sytuacji najlepiej przetrzeć brzeg pojemnika szmatką zamoczoną wrzątkiem lub alkoholem..

Jednak na wszelki wypadek lepiej użyć lejków (w przypadku zawartości płynnej).

Ważne jest także dokładne umycie rąk przed włożeniem jedzenia do kubków.

Również podczas napełniania szklanek nie zapomnij zostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi pojemnika..

Znajdujące się tam powietrze w miarę ochładzania zmniejsza swoją objętość i utrzymuje korek pod ciśnieniem.

Po pasteryzacji na mokro odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić do ostygnięcia, najlepiej na 24 godziny.

Gdy okulary wystygną, uważaj na zakrętkę – nie należy klikać..

Oznacza to, że słoiki są szczelne i pasteryzacja przebiegła pomyślnie.

Gotowe konfitury przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od światła..

Powodzenia!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře