Wbrew powszechnemu przekonaniu spożywanie kaszy gryczanej z mlekiem wcale nie jest zdrowe..
Podpowiadamy, dlaczego i z jakimi innymi produktami nie należy łączyć kaszy gryczanej.
Z czym nie można jeść kaszy gryczanej
Nie zaleca się łączenia kaszy gryczanej z mlekiem, ponieważ zboże to zawiera kwas fitynowy.
Upośledza wchłanianie wapnia, cynku, żelaza i magnezu.Spożywając kaszę gryczaną z mlekiem, zmniejszasz zalety obu produktów.
Możesz zmniejszyć zawartość kwasu fitynowego, namocząc kaszę gryczaną przed gotowaniem.
Po drugie, kaszy gryczanej nie należy spożywać z jajami, gdyż może to powodować uczucie ciężkości w żołądku.
Nie należy także pić kaszy gryczanej z czarną herbatą, gdyż zawarte w niej garbniki wiążą żelazo, w które kasza gryczana jest bogata.
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, co ugotować z fasolki szparagowej.