HomeInteresująceWażny powód, dla którego warto regularnie jeść czosnek

Ważny powód, dla którego warto regularnie jeść czosnek

O korzyściach zdrowotnych czosnku napisano już wiele, ale okazuje się, że jest ich jeszcze więcej.Nowe doniesienia naukowców opublikowane w czasopiśmie Nutrients są obiecujące.

Regularne dodawanie czosnku do diety pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi, zgodnie z przeglądem badań przeprowadzonych przez naukowców z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach.

Naukowcy odkryli nowe właściwości czosnku

Glukoza i lipidy są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla organizmu.Są źródłem energii i stanowią podstawę wielu różnych elementów budulcowych.Jednakże mogą one zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych, gdy są spożywane w nadmiarze. Na wyższy poziom cukru i tłuszczów w organizmie wpływa wiele różnych czynników, w tym spożycie alkoholu lub brak aktywności fizycznej.

Naukowcy donoszą, że u zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany, podczas gdy zaburzenia metabolizmu tych związków mogą prowadzić do szeregu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby.

Zgodnie z zebranymi badaniami czosnek jest związany z regulacją poziomu lipidów i glukozy we krwi , co zostało potwierdzone przez zespół naukowców z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach, którzy donieśli, że osoby, które włączyły czosnek do swojej diety, miały niższy poziom glukozy we krwi i więcej „dobrego“ i mniej „złego“ cholesterolu, między innymi, i niższy poziom cholesterolu całkowitego.

Czosnek lekiem na całe zło?

Naukowcy dodają, że dane nie są wystarczająco wyczerpujące, aby stwierdzić jednoznacznie, że samo żucie większej ilości czosnku wystarczy, aby bezpośrednio zmniejszyć ryzyko chorób serca. Niemniej jednak wyniki przeglądu zdecydowanie sugerują, że czosnek może być smacznym sposobem kontrolowania poziomu glukozy i lipidów.

Uważa się, że w tych właściwościach czosnku pośredniczą aktywne związki obecne w czosnku, które wspierają organizm na wiele sposobów, w tym zmniejszając stres oksydacyjny.Ponadto czosnek zawiera związek przeciwutleniający o nazwie alliina, który ma pozytywny wpływ na poziom glukozy i lipidów we krwi, a także na mikrobiom jelitowy.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře