Oferujemy wskazówkę na temat jednego z najlepszych sposobów przechowywania pomidorów na zimę.
Jest to jedna z moich ulubionych metod długoterminowego przechowywania warzyw.
Wyjątkowy przepis na domowe kiszone pomidory z kanału youtube Schneller Koch.
Potrzebujesz:
(pojemność szklanki 1,5 l).
2,3 kg pomidorów.
6-7 ząbków czosnku (2 ząbki na filiżankę).
Wiązka kopru.
pęczek pietruszki.
400-450 g cebuli.
czarne ziarna pieprzu.
wrząca woda.
2 łyżeczki soli na opakowanie (18 g).
2,5 łyżki cukru granulowanego.
1 łyżka bezwonnego rafinowanego oleju.
25 ml 9% octu (na jedną filiżankę).
Procedura:
Umyj pomidory i pokrój je na ćwiartki.
Umieść w głębokiej misce.
Przekrój ząbki czosnku na pół i pokrój.
Drobno posiekaj koperek i pietruszkę.
Pokrój cebulę.Słoiki i pokrywki wysterylizować.
Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku i czarne ziarna pieprzu na dno słoika.
Następnie włóż pietruszkę i pomidory.
Dodaj warstwę cebuli, kolejny ząbek czosnku i gałązkę.
Na koniec dodaj ostatnią warstwę pomidorów, cebuli i szpinaku.
Napełnij pozostałe słoiki w ten sam sposób.
Zagotuj wodę w rondlu i wlej wrzącą wodę do słoików.
Zamknij słoiki pokrywkami i odstaw na 15 minut , aby podgrzać zawartość.
Po 15 minutach przecedzić płyn przez sito do rondla.
Do winegretu dodać sól, cukier i olej.
Wymieszaj, przykryj garnek i doprowadź do wrzenia.
Dodaj ocet do każdego słoika i zalej wrzącym winegretem.
Zamknij szczelnie słoiki i odwróć je do góry dnem, aby upewnić się, że są szczelne.
Następnie przykryj słoiki ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Marynowana sałata może być przechowywana w temperaturze pokojowej przez rok.
Możemy podawać.
Życzymy smacznego!
Instrukcje wideo można znaleźć TUTAJ.
.