HomeJedzenieW TAKI sposób możesz zachować świeżość cebuli przez cały rok: nasi przodkowie...

W TAKI sposób możesz zachować świeżość cebuli przez cały rok: nasi przodkowie już o tym wiedzieli!

Podczas uprawy cebuli ważne jest poznanie nie tylko jej wymagań podczas wzrostu, ale także metod jej przechowywania.

Jeśli popełnisz błędy podczas zbioru lub przechowywania, cebula zostanie zdewaluowana..

Dlatego dowiedz się kiedy zbierać cebulę i jak ją przechowywać..

Kanał YouTube Produkcja owoców i warzyw podpowiada, jak to zrobić.

Czy wiesz, kiedy zbierać cebulę?

W przypadku cebuli ważne jest, aby pozostawić ją w ziemi na tyle długo, aby cebule wchłonęły jak najwięcej składników odżywczych i aby mogły przetrwać całą zimę, ale na tyle krótko, aby cebule zaczęły gnić w ziemi.

Główki zbiera się, gdy są dobrze rozwinięte, owinięte w suchą warstwę ochronną.

Gardziel części nadziemnej powinna być nadal zielona.

Należy pamiętać o przechowywaniu cebuli bezpośrednio po zbiorze.

Gdyby został pozostawiony na deszczu, mógłby zacząć gnić.

W lipcu rozpoczynają się zbiory czerwonej cebuli.

Sezon wegetacyjny cebuli trwa około 65 ″ 85 dni , w zależności od tego kiedy ją posadziliśmy i od warunków.

Należy jednak pamiętać, że im dłużej dojrzała cebula pozostaje w ziemi, tym gorsza jest jej jakość lub może zacząć gnić.

Nie ma konkretnego terminu zbioru, trzeba znać dzień sadzenia i oznaki dojrzałości cebuli..

Wybierz odpowiedni letni dzień

Do zbioru cebuli wybierz słoneczny i suchy dzień.

Jeśli gleba jest bardzo twarda, użyj odpowiedniego narzędzia, aby usunąć cebulę z ziemi, aby usunąć ją wraz z goździkami.

Uszkodzona cebula nie jest przechowywana i natychmiast odkładana do przetworzenia.

Zebraną cebulę można łatwo oczyścić z ziemi i ułożyć w jednej warstwie na macie na 1-2 dni do wyschnięcia.

Suchą cebulę oczyszcza się z nadmiaru skórki i odcina górną część, pozostawiając około 12-15 cm „szyi“.

Wiele gospodyń domowych nadal tka cebulowe warkocze, tak jak robiły to nasze babcie.Wiesza się je w suchych, chłodnych i dobrze wentylowanych pomieszczeniach.

Przed przechowywaniem cebuli dobrze jest posortować i wyrzucić uszkodzone kawałki w celu wcześniejszego spożycia.

W przeciwnym razie zaczną gnić i negatywnie wpłynąć na resztę cebuli.

Nie zapomnij go odpowiednio wysuszyć

Suszenie cebuli zajmuje średnio 1 – 5 dni..

Nigdy jednak nie susz cebuli w bezpośrednim świetle słonecznym, ale w dobrze wentylowanym miejscu, w cieniu.

Następnie wystarczy umieścić cebulę w odpowiednich pojemnikach, takich jak wiklinowy kosz lub drewniana skrzynka.

Idealnie, pojemnik powinien być wentylowany i na pewno nie plastikowy.

Podczas przechowywania cebuli należy zachować ostrożność, aby wewnątrz nie utworzyła się wilgoć.

Cebulę przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Co radzą nasi przodkowie?

Nasi przodkowie wiedzieli o tym cebula musiała wystarczyć na cały rok , ponieważ nie mieli innej możliwości zdobycia cebuli.Ich metody sprawdziły się znakomicie i nadal możemy z nich korzystać.

Dzianie w pęczki

Ta procedura okazała się najlepsza.Dzięki temu suszona cebula nie zajmuje miejsca, a jednocześnie stanowi ładną dekorację..

Jego zapach był używany przez nasze babcie jako naturalny środek odstraszający muchy i komary.Aby cebula była związana, musi mieć dobrze wysuszony i mocny korzeń.

Ostrożnie usuń wierzchnią skórkę z cebuli i zwiąż ją razem.Można wybrać wiązanie w ogonki lub wiązanie w pęczki po około 10-15 sztuk. Przechowywać w suchym i chłodniejszym miejscu..

Więcej informacji znajdziecie w załączonym materiale wideo TUTAJ.

Powodzenia!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře