HomeWskazówki dla domuW Saône-et-Loire, najstarszy francuski sklep z nożami, wykorzystuje maszyny liczące sobie dwa...

W Saône-et-Loire, najstarszy francuski sklep z nożami, wykorzystuje maszyny liczące sobie dwa stulecia

Maison James d’Autun ponownie zainstalował swój warsztat w centrum sklepu, ponieważ został założony w 1824 roku, a ostrzałki działają od tamtej pory.

Jedna z maszyn, szlifiernia, ma prawie sto lat… Niektóre narzędzia, takie jak kowadło, mają nawet 200 lat… Maison James w Autun, Saône-et-Loire, to prawdziwy zakład. Jego specjalność? Zbrojownia, ale także sztućce. Chociaż jego warsztat nie był widoczny dla publiczności i klientów przez kilka dziesięcioleci, możemy go podziwiać ponownie, przechodząc przez górny deptak. Pauline Zacharie, jedyna wykwalifikowana rusznikarka we Francji, postanowiła przywrócić warsztatowi nożowniczemu jego pierwotne miejsce, okno wystawowe: „To właśnie tam wszystko się zaczęło. Pomyślałam, że dobrze byłoby zaprezentować moją pracę zarówno przechodniom, jak i klientom. Niech wszyscy zobaczą, jak ostrzymy noże, a nawet maszynki do strzyżenia zwierząt! „.

Maison James, prowadzony przez Pauline Zacharie, przywrócił swój biznes nożowniczy. LP/Alain Bollery.

Od noża stołowego do noża do mięsa

„Ostrzę około 1200 noży rocznie“ — mówi Pauline Zacharie. Dostępne są we wszystkich rozmiarach, od noży stołowych po noże rzeźnicze. Kamień szlifierski jest elektryczny i znacznie wygodniejszy niż te napędzane wodą, które nadal można zobaczyć w Thiers w Owernii. “ Przechodniów fascynuje również szlifiernia, w której ostrzy się nożyce do bydła i owiec. – Robimy to rzadziej niż kiedyś, około dwudziestu tygodniowo, ponieważ zimy są znacznie chłodniejsze niż kilka dekad temu. Rolnicy mają mniejszą potrzebę strzyżenia owiec, które spędzają mniej czasu w stajni. „.

Pochodząca z departamentu Isère Pauline Zacharie naprawdę lubi ostrzyć ostrza do perfekcji, aby były równie nieskazitelne, jak ostre. Ceny: 7,90 euro za nożyk i 3-7 euro za nóż.Miłośnicy pięknych noży docenią rozsądne ceny. Słynny Galvacher, Król Morvan, nie jest już produkowany w Autun, ale w Thiers… Nadal ma jednak swoich fanów w Saône-et-Loire.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře