HomeJedzenieW końcu znalazłam przepis na najdoskonalsze STEKI pod słońcem: Sekret tkwi w...

W końcu znalazłam przepis na najdoskonalsze STEKI pod słońcem: Sekret tkwi w tym składniku, nie zapomnij dodać go do potrójnego wrapa!

Jeśli chcesz uzyskać naprawdę luksusowy stek, ta rada na pewno Ci się przyda.

Kawałki są niesamowicie delikatne, trójpak pięknie chrupiący i wcale nie tłusty..

Nasz dziadek, szef kuchni, wiedział, jak przygotować takie kawałki i nauczył nas tego zabiegu.

Jego steki zawsze były pyszne i nigdy nie jadłem lepszego.

Potrzebujemy:

Mleko.

Wieprzowina.

Starsze rolki.

Bułka tarta.

Mąka.

Jajka + trochę jasnego piwa.

Kilka kromek chleba.

Procedura:

Przed przygotowaniem ubić mięso w klasyczny sposób.

Solimy i przed panierowaniem moczymy w mleku przynajmniej 1 godzinę , dzięki czemu mięso będzie miękkie.

Jeszcze lepiej jest zostawić steki w marynacie mlecznej w lodówce na noc (szczególnie jeśli masz twardsze mięso).

Dopiero wtedy zawijamy je w potrójny wrap i smażymy.

Starsze bułki miksujemy na bułkę tartą dla triboala.

Jajka ubić z odrobiną jasnego piwa i wsypać mąkę do osobnej miski.

Zawijamy w następujący sposób:

najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku zmieszanym z odrobiną piwa, następnie ponownie w mące i roztrzepanym jajku.

Wreszcie może wreszcie przyjść bułka tarta.

Smażymy na smalcu.

Jeśli chcesz szczególnie delikatnego mięsa, soczystego mięsa, chrupiącej bułki tartej i minimalnej zawartości tłuszczu

Krótko podsmaż plastry spud na smalcu.

Rozgrzej piekarnik do 110°C.

Grube kromki chleba włóż do większego garnka lub formy do pieczenia.

Połóż na nich smażone kotlety.

Wstawić do piekarnika pod przykryciem na 45 minut.

Rezultatem jest soczyste, niesuszone mięso i chrupiąca bułka tarta z minimalną ilością tłuszczu.

Życzymy dobrego apetytu! :-).

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře