Jeśli chcesz uzyskać naprawdę luksusowy stek, ta rada na pewno Ci się przyda.
Kawałki są niesamowicie delikatne, trójpak pięknie chrupiący i wcale nie tłusty..
Nasz dziadek, szef kuchni, wiedział, jak przygotować takie kawałki i nauczył nas tego zabiegu.
Jego steki zawsze były pyszne i nigdy nie jadłem lepszego.
Potrzebujemy:
Mleko.
Wieprzowina.
Starsze rolki.
Bułka tarta.
Mąka.
Jajka + trochę jasnego piwa.
Kilka kromek chleba.
Procedura:
Przed przygotowaniem ubić mięso w klasyczny sposób.
Solimy i przed panierowaniem moczymy w mleku przynajmniej 1 godzinę , dzięki czemu mięso będzie miękkie.
Jeszcze lepiej jest zostawić steki w marynacie mlecznej w lodówce na noc (szczególnie jeśli masz twardsze mięso).
Dopiero wtedy zawijamy je w potrójny wrap i smażymy.
Starsze bułki miksujemy na bułkę tartą dla triboala.
Jajka ubić z odrobiną jasnego piwa i wsypać mąkę do osobnej miski.
Zawijamy w następujący sposób:
najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku zmieszanym z odrobiną piwa, następnie ponownie w mące i roztrzepanym jajku.
Wreszcie może wreszcie przyjść bułka tarta.
Smażymy na smalcu.
Jeśli chcesz szczególnie delikatnego mięsa, soczystego mięsa, chrupiącej bułki tartej i minimalnej zawartości tłuszczu
Krótko podsmaż plastry spud na smalcu.
Rozgrzej piekarnik do 110°C.
Grube kromki chleba włóż do większego garnka lub formy do pieczenia.
Połóż na nich smażone kotlety.
Wstawić do piekarnika pod przykryciem na 45 minut.
Rezultatem jest soczyste, niesuszone mięso i chrupiąca bułka tarta z minimalną ilością tłuszczu.
Życzymy dobrego apetytu! :-).