HomeJedzenieW jakiej formie warto jeść smalec Okazuje się, że wiele osób nie...

W jakiej formie warto jeść smalec Okazuje się, że wiele osób nie ma pojęcia

Smalec to bardzo zdrowy produkt, zawierający duże ilości witamin A, D i E, a także wapnia, sodu, magnezu, fosforu, manganu, cynku, żelaza, miedzi i selenu..

Kwasy tłuszczowe zawarte w smalcu działają żółciopędnie i zwiększają produkcję dobrego cholesterolu, co pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy.

Smalec różni się od innych tłuszczów zawartością kwasu arachidonowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego.

Jednak niezwykle ważne jest prawidłowe korzystanie z tego przydatnego produktu.

W jakiej formie warto jeść smalec?

Ponieważ smalec traci swoje korzystne właściwości podczas smażenia, lepiej jest jeść go solonego.

Nie możesz codziennie jeść dużo smalcu.Zdrowa osoba dorosła może spożywać nie więcej niż 30-40 gramów smalcu dwa do trzech razy w tygodniu.

Smalec jest przeciwwskazany w przypadku chorób jelit, zapalenia trzustki i kamieni żółciowych.

Nie zaleca się również spożywania tego produktu na czczo, gdyż może to doprowadzić do zapalenia trzustki.

Już wcześniej pisaliśmy o tym, jak przygotować orzeźwiający chłodnik.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře