Mięso gotowane na węglach powinno być soczyste i miękkie, do czego używa się marynaty..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak przygotować idealną marynatę, a także jakie przepisy na lato lepiej odłożyć na bok..
Na początek szef kuchni radził nam w upalne dni zapomnieć o marynatach na bazie majonezu, kwaśnej śmietany i innych fermentowanych produktów mlecznych.
Bakterie mogą aktywnie namnażać się w tym środowisku, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Idealna marynata
Uważa się to za klasyczny przepis na przyprawianie mięsa na grilla, znany każdemu radzieckiemu turystowi.
Do jego przygotowania wykorzystujesz:
Tak więc na 750 gramów mięsa potrzebne będzie 125 ml wody mineralnej i 1 łyżka.l.ocet.
Do smaku można dodać cebulę, przyprawy i przyprawy.
Zaleca się marynowanie mięsa wieczorem, tak aby minęło co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem.
Wcześniej powiedzieliśmy, z czym ugotować owsiankę jaglaną – wodą czy mlekiem.