HomeJedzenieTo pierwsza rzecz, którą robię z mojej domowej uprawy papryki: Mój letni...

To pierwsza rzecz, którą robię z mojej domowej uprawy papryki: Mój letni przepis na faszerowaną paprykę!

Przygotuj w domu swoją ulubioną faszerowaną paprykę według naszej nieco niekonwencjonalnej receptury i odkryj nowe smaki tego przysmaku.

Sezon na paprykę w pełni, więc dlaczego nie wykorzystać go w pełni?

Wyjątkowy przepis na popularne domowe faszerowane papryki z kanału YouTube УХ ТЫ,КУХНЯ.

Potrzebujemy:

11 papryk.

olej roślinny.

2 cebule.

1 ząbek czosnku.

sól

1 marchewka.

1/2 pieprzu.

2 ziarna ziela angielskiego.

1 łyżka koncentratu pomidorowego.

2 łyżki kwaśnej śmietany.

szczypta granulowanego cukru.

1 duża cukinia.

600 g dowolnego mięsa mielonego.

szczaw.

pietruszka.

cebula dymka (opcjonalnie).

1 duży pomidor.

mielony czarny pieprz.

suszony czosnek.

mielony kminek (opcjonalnie).

2 ziarna ziela angielskiego.

1 liść laurowy.

Procedura:

Na patelni rozgrzej olej..

Obierz cebulę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię.

Następnie dodać pokrojony czosnek, sól i wymieszać.

Obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce.

Paprykę pokroić na małe kawałki.Cukinię zetrzeć na grubej tarce do miski, dodać sól, wymieszać ręką i pozwolić spłynąć sokowi.

Gdy cebula zrumieni się na patelni, dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy.

Odetnij górę papryki i usuń nasiona.

Usmażone warzywa podziel na pół, jedną część wyłóż na talerz, a z drugiej przygotuj sos.

Do warzyw na patelni dodać przecier pomidorowy, cukier i wymieszać.

Z cukinii dokładnie odcisnąć nadmiar płynu i dodać do miski z mięsem mielonym.

Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i szczaw.

Do smażonej mieszanki warzywnej na patelni dodać śmietanę i wymieszać.

Następnie dodać sok z cukinii, pół szklanki wody i wymieszać.

Blanszowanego pomidora obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy mięsnej.

Dodajemy ostudzone, podsmażone warzywa, które odłożyliśmy na początku.

Całość posolić doprawić do smaku , dodać suszony czosnek i kminek.

Wszystko razem mieszamy ręcznie..

Nadzienie mięsne napełnij paprykę..

Przykryj wierzch papryki i zabezpiecz wykałaczką. Umieść papryki w garnku obok siebie.

Sosem z patelni polej pomidory.Na koniec wlać 500 ml wody.

Postaw garnek na kuchence , dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy.

Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 40 minut.

Po upływie tego czasu wyłącz ogień i odstaw na kolejne 10 minut.

Gotowa papryka podawana ze śmietaną..

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře