HomeInteresująceTo najlepszy czas na zbiór czosnku.Nie przegap ostatecznego terminu

To najlepszy czas na zbiór czosnku.Nie przegap ostatecznego terminu

Wysokie temperatury odnotowane na Słowacji wczesną wiosną znacznie przyspieszyły tegoroczną wegetację.Daty zbiorów niektórych warzyw, takich jak czosnek, uległy zmianie.

W tym sezonie zbiory będą nieco szybsze.Kiedy dokładnie należy wykopywać i skąd wiadomo, kiedy roślina jest gotowa? Zapraszamy do dalszej lektury.

Kiedy należy zbierać czosnek?

Termin zbioru czosnku zależy od jego odmiany.Czosnek zimowy, tj.j.Czosnek zimowy, czyli czosnek sadzony jesienią, zbiera się nieco wcześniej, podczas gdy zbiorami z sadzenia wiosennego można cieszyć się później.Na te daty wpływa oczywiście również pogoda, która w tym roku nas zaskoczyła.

Ciepły początek wiosny, który już w marcu przywitał nas niezwykle ciepłą jak na tę porę roku pogodą, przyczynił się do znacznego przyspieszenia wegetacji w tym sezonie w porównaniu z poprzednimi latami.Zbiory czosnku będą zatem nieco wcześniejsze niż zwykle.

Zwykle czosnek ozimy jest gotowy do wykopania w drugiej połowie lipca, teraz zbiory są możliwe w pierwszym tygodniu tego miesiąca, chociaż tutaj ważne jest, aby wiedzieć, jak stwierdzić, czy czosnek jest gotowy do wykopania.

Skąd wiadomo, kiedy czosnek jest gotowy do zbioru?

Powyższe daty są dość umowne, ponieważ każdą uprawę należy rozpatrywać indywidualnie, biorąc pod uwagę lokalne warunki środowiskowe, glebowe i pogodowe.Jeśli jednak chodzi o kalendarzowy okres zbioru czosnku, ważne jest, aby dobrze mu się przyjrzeć.

Czosnek jest gotowy do wykopania, gdy jego liście wysychają.Gdy około 50% liści jest już suchych i żółtych, oznacza to, że nadszedł czas zbiorów.Aby to zrobić, wykop warzywa łopatą i – to ważne – wyciągnij je zamiast podciągać.

Najpierw wykopujemy jedną główkę na próbkę.Powinna być zdrowa i duża.Jeśli ząbki są wyraźnie wyciągnięte spod łusek i niezbyt zbite, oznacza to, że czosnek jest już dojrzały.Lepiej nie przegapić terminu zbioru, gdyż z przejrzałych główek zaczną wypadać ząbki.

Jak przechowywać czosnek?

Po wyrwaniu czosnku z ziemi należy oczyścić go z brudu i wysuszyć w przewiewnym miejscu.Nie zostawiaj go na słońcu ani nie płucz pod wodą.Gdy resztki ziemi na warzywie odpadną, delikatnie wyszoruj główki i dokładnie je wyczyść.Warto też kamuflować nasze zbiory; uszkodzone i przerośnięte okazy należy jak najszybciej wykorzystać, resztę można przechować.

W tym celu suszymy czosnek bez usuwania liści czy korzeni.Cebulki mogą być luźno związane w pęczki, ich łodygi splecione w dopasowany warkocz lub wieniec uformowany poprzez przeplatanie kolejnych łodyg tworząc girlandę.Powieś splecione lub zawiązane główki w chłodnym, wilgotnym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře