HomeJedzenieTeraz piekę TYLKO tak – Całość mieszam i gotowe: Szarlotka rozpływająca się...

Teraz piekę TYLKO tak – Całość mieszam i gotowe: Szarlotka rozpływająca się w ustach!

To jedna z moich ulubionych szarlotek wszechczasów!

Ciasto z jednej miski

Chcesz cieszyć się domową szarlotką bez niepotrzebnego zmywania ? Wypróbuj nasz prosty przepis na szarlotkę na jedną miskę!

Każdy miłośnik jabłek pokocha ten szybki i smaczny deser.

Wystarczy kilka składników, jedna miska i kilka minut czasu.

Postępuj zgodnie z instrukcjami wideo z YouTube, a sukces masz gwarantowany Przygotowuje się go bardzo szybko i łatwo..

Na ciasto jednomiskowe potrzebujemy:

2 duże lub 3 średnie jabłka pokrojone w kostkę.

3 jajka.

Cukier – 150 gr.

Mleko – 180ml.

Masło – 80 gr.

Zwykła mąka – 300 gr.

Proszek do pieczenia – 5 gr.

Do posypania (opcjonalnie):.

Cukier puder.

Rozdrobniony kokos.

Kakao.

Granko.

Nota redaktora:.

Ciasto można udekorować owocami według własnego uznania.Nie wahaj się wykorzystać sezonowych owoców, które akurat masz pod ręką.Ciasto doskonale komponuje się także z truskawkami, malinami, wiśniami czy gruszkami.

Procedura:

Przygotujemy jedną większą miskę i pościmy do momentu przygotowania owoców.

Z góry wyjmujemy masło z lodówki, aby wystarczająco zmiękło.

Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.Wczesne jabłka letnie , które nie mają długiego terminu przydatności do spożycia, idealnie nadają się również do wyrobu ciastek.

Teraz przygotujemy proste ciasto.

W przygotowanej misce jajka wymieszać z cukrem, zalać mlekiem i dobrze wymieszać.

Dodać roztopione masło i ponownie dobrze wymieszać.

Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na koniec wystarczy dodać do ciasta pokrojone jabłka.

Niektórzy cukiernicy zalecają panierowanie owoców w skrobi przed zmieszaniem ich z ciastem, ale ja dodaję go również bez tego etapu.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180° na 30-35 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem, kokosem lub kakao.

Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej odświętną wersję ciasta, możesz np. pokryć je polewą czekoladową.

Ciasto jest mięciutkie, puszyste i niezwykle smaczne, na pewno będziesz je często przygotowywać.

Smacznego! :-).

Film instruktażowy znajdziesz TUTAJ

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře