Z czego najczęściej składa się baza do serników? Nawet niedoświadczeni kucharze znają odpowiedź na to pytanie.
Tak więc zwykle mieszane są następujące produkty: twarożek, jajka, mąka, cukier..
Jednak Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharza, piekarza czwartej klasy, podkreśla: na tej liście jest coś niepotrzebnego.
Czego nie dodawać do bazy do serników
Występuje problem ze składnikiem jaja: sprawia, że mieszanina jest bardziej płynna.
Aby ciasto powróciło do normalnej konsystencji, trzeba dodać dużo mąki.
Rezultatem są dość gęste serniki, które zachowały swój kształt, które jednak nie mają jasnego smaku twarogu.
„Okazuje się, że do bazy dania nie trzeba dodawać jajek? Ale jak w takim razie skleić masę? – zapyta zapewne wielu smakoszy.
Odpowiedź jest prosta: nie należy całkowicie rezygnować ze składnika jajecznego.Do połączenia elementów potrzebne jest żółtko.Ale nie ma potrzeby dodawania białka: z tego powodu w masie pojawia się nadmiar płynu.
Jak zrobić serniki bez białek
OK, doszliśmy do wniosku, że białko w bazie do serników jest niepotrzebne.
Ale jakie powinny być wtedy proporcje składników?
Pamiętaj o następującej proporcji: na 600 gramów twarogu powinny przypadać 2 żółtka, 100 gramów mąki i 100 gramów cukru kryształu.
Brak białek i niewielka ilość mąki zagwarantuje powstanie prawdziwych serników – delikatnych, zwiewnych, gładkich i niezwykle apetycznych.