HomeWskazówki dla domuTe dodatki do kawy zamieniają ją w truciznę.Większość Słowaków tam to ma

Te dodatki do kawy zamieniają ją w truciznę.Większość Słowaków tam to ma

Zakładamy, że każdy miłośnik kawy ma swój rytuał przygotowania swojego ulubionego napoju.Należy jednak pamiętać, że najskuteczniejsza zdrowotnie jest kawa bez dodatków – dzięki temu możesz cieszyć się jego naturalnym smakiem i cennymi właściwościami.Są jednak produkty, które często lądują w Twojej filiżance, choć obniżają wartość odżywczą kawy i czynią ją przyczyną otyłości i innych chorób.Na co uważać? Przedstawiamy najgorsze składniki kawy..

Czy kawa jest zdrowa?

Zapewne wielu z nas kawa kojarzy się z niezawodnym sposobem na pobudzenie, walkę ze zmęczeniem i poprawę koncentracji.Jakiś czas temu przestała być postrzegana jako bezwartościowy środek pobudzający, a naukowcy udowodnili pozytywny wpływ kawy na zdrowie. Ponieważ zawiera przeciwutleniacze i inne korzystne składniki, które pomagają chronić zdrowie serca, zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, przyspieszać metabolizm i poprawiają funkcje poznawcze.

Jednak umiar jest ważny.Osoba dorosła nie powinna przekraczać 400 mg kofeiny dziennie.Jak powinniśmy to rozumieć? Zaleca się pić maksymalnie trzy lub cztery filiżanki kawy dziennie. Najlepiej pić ją w kilkugodzinnych odstępach.Warto zwrócić także uwagę na dodatki, które mogą całkowicie pozbawić napój pozytywnego wpływu na zdrowie.Polecamy z czym nie pić kawy.

Cukier w kawie nie jest dobry

Napój charakteryzuje się gorzkim smakiem.Nie każdy jednak jest w stanie tolerować taki stan, a aby złagodzić ten charakter, wielu z nas sięga po cukiernicę.Niestety każda łyżeczka cukru to kolejna porcja kalorii.Ponadto nadmiar cukru w ​​diecie to droga na skróty do przyrostu masy ciała i rozwoju wielu groźnych chorób i zaburzeń metabolicznych , w tym cukrzycy typu 2.rodzaj i insulinooporność.

Kawa jako deser lub syropy smakowe

Z łatwością można znaleźć różnorodne syropy o smaku kawowym , które poprawiają smak i aromat kawy.Orzech ziemny, czekolada, karmel& Jednak regularne stosowanie takiego składnika ma takie same skutki jak cukier.Dodatkowo syropy nie są dobrym wyborem ze względu na swój skład, który często zawiera sztuczne barwniki.Jeśli koniecznie chcesz przełamać goryczkę, dodaj do kawy np. ziarenka wanilii.

Dodatek, który zamienia kawę w bombę kaloryczną

Mowa o kolejnym produkcie, który kojarzy się głównie z efektownymi deserami.Kawałek bitej śmietany sprawia, że ​​kawa wygląda imponująco i kusząco, ale jest to okropny wybór żywieniowy.Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku częstego spożywania i stosowania gotowej bitej śmietany w sprayu. wiele takich produktów zawiera cukier, olej palmowy, syrop glukozowy, emulgatory i sztuczne aromaty.Nie potrzebujemy takich składników w naszej diecie, a co więcej wyciek opony zza paska to tylko kwestia czasu – pojawi się raczej wcześniej niż później..

Połączenie stwarzające zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego

Kolejnym złym połączeniem jest „wzmacnianie“ kawy alkoholem.Nie ma bezpiecznej dawki.Nawet niewielka ilość może mieć wpływ na Twoje zdrowie. Połączenie alkoholu i kofeiny ma fatalny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře