W ramach diety mającej na celu skuteczne odżywienie skóry i korzystne działanie na skórę warto inwestować w produkty sezonowe.Na letnim talerzu nie powinno zabraknąć warzyw kapustnych.Kalarepa jest szczególnie bogata w cenne składniki, które pomagają zwalczać oznaki starzenia się skóry..
Kalarepa dla zdrowej skóry.Pomaga na zmarszczki i przebarwienia
Jeśli chodzi o zdrową pielęgnację skóry, jeden składnik kalarepy jest bezcenny.Wysoka zawartość witaminy C w kalarepie wspiera układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm tłuszczów i cholesterolu, ale to nie wszystko.
Oprócz właściwości antyoksydacyjnych witamina C uczestniczy w syntezie kolagenu i korzystnie wpływa na usuwanie przebarwień skórnych, które często towarzyszą niepożądanym zmianom skórnym.
W kalarepie znajdziemy także:.
Jarmuż jest niskokaloryczny. 100 gramów surowych warzyw dostarczy nam niecałe 30 kcal.Ponadto kalarepa ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje alergii.Jest zatem warzywem bezpiecznym, które można spożywać w każdym wieku.Tylko osoby na diecie wątrobowej powinny uważać na ilość w menu ̵ może powodować wzdęcia.
Sezon na kalarepę.Nie zapomnij o literach
Kapusta to warzywo podobne do kapusty.Oznacza to, że jadalne są również jego liście.Kalarepa to nie tylko korzeń.Nie ma potrzeby obierania i wyrzucania liści.Mogą przydać się w kuchni: jako składnik zupy czy sałatki, ale można je także położyć na kanapkę.
Dlaczego warto jeść liście kalarepy? Zawierają dużą ilość witaminy C, która jak wiemy pomaga w walce z niedoskonałościami skóry.Dodatkowo liście kalarepy zawierają chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn, a także działa przeciwzapalnie na naszą skórę.
Jarmuż w 2024 roku: ceny w sklepach
Kalarepa jest powszechnie dostępna w supermarketach i na targowiskach na sztuki.Jedna kalarepa kosztuje zwykle od 1 do 2 euro, w zależności od wielkości.
Warzywa te doskonale nadają się do chrupania na surowo jako przekąska.Można go urozmaicić podając z dipem, najlepiej na bazie jogurtu naturalnego.Kalarepa nadaje się również do gotowania.Zalać wrzącą wodą ze szczyptą cukru i soli i gotować około 20 minut.
Z kalarepy można przygotować także frytki, zupy-kremy, sałatki czy przetwory.Będzie smaczna w każdej formie i możesz swobodnie eksperymentować z propozycjami podania.