Przygotuj szybki, łatwy i tani przepis na cukinię ‚węgierską‘ w domu.
Nieodparty, bezmięsny i soczysty przysmak będzie gotowy w kilka minut.
Unikalny przepis na smażone warzywa z kanału Viele Rezepte na YouTube.
Jedz więcej cukinii
Cukinia to letni prezent dla naszego zdrowia.W te gorące miesiące zapewniają nam orzeźwienie, a jednocześnie wspierają nasz organizm.Nie tylko pyszne i wszechstronne sprawdzają się w kuchni, ale mają także szereg korzyści zdrowotnych.
Owoce te zawierają dużo wody, błonnika i witamin takich jak witamina C , która wzmacnia układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz.Dzięki dużej zawartości wody cukinia idealnie nadaje się do nawadniania organizmu podczas letnich upałów.
Oprócz tego zawierają także witaminy z grupy B, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspierają metabolizm.Jest także doskonałym źródłem minerałów, takich jak potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.
Ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką zawartość błonnika cukinia jest idealna dla tych, którzy chcą schudnąć lub utrzymać zdrową wagę.Mogą stanowić składnik wielu zdrowych i lekkich letnich posiłków, takich jak sałatki, zupy, dania pieczone czy dodatki z grilla.
Dzięki łagodnemu smakowi świetnie komponują się z różnymi zestawieniami i cieszą się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.
Na cukinię „ po węgiersku ‚ potrzebujemy:
cukinia.
1/2 cytryny.
1 łyżka oliwy z oliwek.
1 cebula.
1 marchewka.
1 pomidor.
1 ząbek czosnku.
1/2 papryczki chili.
sól
mielony czarny pieprz.
szpinak.
200 g śmietany do gotowania.
Procedura:
Cukinię pokroić w krążki, a następnie w plasterki i włożyć do miski.
wyciśnij sok z cytryny do miski z cukinią i wymieszaj.
Obraną cebulę przekrój na pół i pokrój w plasterki..
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj cebulę.
Obrane marchewki pokrojone w cienkie krążki, a następnie w cienkie paski.
Kiedy cebula będzie przezroczysta dodać marchewkę i wymieszać.
Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i wszystko razem mieszamy.
Umytego pomidora pokroić w kostkę i dodać na patelnię.Dokładnie wymieszaj.
Czosnek i chili pokroić w cienkie plasterki i dodać na patelnię.
Doprawić mieszaninę solą, czarnym pieprzem i wymieszać.
Dodać umyte liście szpinaku i wymieszać.
Na koniec do masy wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.
Gotujemy 10 minut..
Serwujemy pyszne warzywa z ryżem.
Życzymy dobrego apetytu!
Instrukcję wideo znajdziesz TUTAJ.