Przedstawiamy Państwu niezwykły sposób na zachowanie arbuza świeżego i soczystego tak długo, jak to możliwe.
W naszym domu wszyscy kochamy arbuza i dzięki temu możemy go spożywać przez całą zimę..
Słynny przepis na marynowanego arbuza według przepisu z kanału YouTube Melissy Mir.
Właściwości zdrowotne arbuza
-Naturalnie wspiera układ odpornościowy.
-Wysoka zawartość wody reguluje gospodarkę wodną w organizmie.
-Usuwa nadmiar wody z organizmu i jest pomocny przy kamicy nerkowej..
– Błonnik wspomaga prawidłowe opróżnianie.
-Wspomaga trawienie, metabolizm.
– Wapń wspomaga odżywianie kości.
-Arbuz odkwasza organizm (obniża pH).
-Eliminuje stres, nerwowość.
Do przygotowania przepisu potrzebujemy:
4 kg arbuza.
2 łyżki cukru kryształu (na każdy pojemnik).
1 łyżka soli (na każde opakowanie).
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (na każdy pojemnik).
1 łyżeczka nasion kopru (na każde opakowanie).
5 rodzajów przypraw aromatycznych (pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony, pieprz różowy, ziele angielskie).
pojemność pojemnika=3 l.
Procedura:
Posyp arbuza sodą oczyszczoną.
Wyczyść dokładnie pędzelkiem..
Następnie opłucz arbuza pod bieżącą wodą.
I osusz ręcznikiem papierowym.
Arbuza pokroić w plasterki..
A potem do trójkątów.
Ułóż trójkąty w czystym, suchym szklanym pojemniku.
Wrzącą wodą zalej arbuza w szklance, przykryj pokrywkami.
Pozwól działać przez 15 minut..
Zdejmij pokrywki i odcedź wodę.
Do pojemników dodać cukier, sól, kwasek cytrynowy, nasiona kopru i 5 rodzajów przypraw.
W garnku zagotuj czystą wodę..
Gdy się zagotuje, rozlewamy ją do pojemników.
Przykryj szklanki pokrywkami.
Zamkniemy je szczelnie.
Przykryj szklanki kocem.
Pozwól im ostygnąć przez 20–24 godziny..
Okulary możemy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet przez rok.
Smacznego!
Poradnik wideo:.