Soczyste kotlety z kurczaka pieczone w piekarniku staną się teraz Twoim ulubionym daniem.
Przygotowanie nie jest skomplikowane, więc poradzi sobie z nim nawet zupełny kulinarny nowicjusz.
Doskonały przepis na kotlety z kurczaka, którym nie można się oprzeć z kanału youtube Taka Zwykła Kobieta Domowej Roboty.
Dlaczego lepiej upiec makaron niż go usmażyć?
Jest ku temu kilka dobrych powodów.Pieczony makaron nie wchłania tak dużo oleju jak smażony makaron , zmniejszając ogólną zawartość tłuszczu i kalorii.Jest to korzystne dla zdrowia serca i ogólnej masy ciała.
Podczas pieczenia można używać zdrowych olejów , takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub olej z awokado, które są bogate w jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, które są korzystne dla zdrowia.
Ponadto pieczenie pomaga zachować więcej składników odżywczych w mięsie , takich jak białko, witaminy i minerały.
Martwisz się, że pieczone steki nie będą tak smaczne? Mylisz się!
Pieczony makaron może mieć bogatszy i bardziej złożony smak, ponieważ smak mięsa i soków jest skoncentrowany w makaronie podczas procesu pieczenia.
Pieczone kotlety są również bardziej soczyste i delikatne niż smażone, ponieważ nie wysychają tak szybko.
Do pieczonych kotletów potrzebujemy:
3 kotlety z piersi kurczaka bez kości i skóry.
1 łyżka + 30 ml oleju roślinnego.
1 łyżeczka soli.
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki.
60 g zwykłej mąki.
2 jajka wielkości „M“.
100 g bułki tartej.
odrobina oleju roślinnego do natłuszczenia blachy do pieczenia.
Procedura:
Dobrze umyj i osusz piersi z kurczaka.
Odetnij wewnętrzną część, a następnie pokrój mięso poziomo na 4 części.
Umieść pokrojone piersi w misce.Dodaj łyżkę oleju.
Posól mięso.Doprawić mieloną papryką i wymieszać rękami.
Posmaruj blachę do pieczenia odrobiną oleju.
Dodaj mąkę do jednej blachy.
Dodaj jajka i szczyptę soli do drugiego talerza i ubij trzepaczką.
Na koniec, w osobnym talerzu, wsyp bułkę tartą.
Obtocz plastry kurczaka najpierw w mące, a następnie w roztrzepanym jajku.
Na koniec obtocz kotlety w bułce tartej, jak zwykle.
Umieść zawinięte kotlety na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Skropić mięso olejem roślinnym.
Umieścić blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Piec przez około 20 minut.Podawać kotlety z pomidorami i puree ziemniaczanym (lub innym ulubionym dodatkiem).
Kotlety podawane z sałatką ziemniaczaną są również niezwykle popularne.
Życzymy dobrego smaku!
Instrukcje wideo:.
.