Dostałem tę sztuczkę od doskonałego szefa kuchni, któremu zawsze udawało się przygotować filety rybne i delikatnego kurczaka w sposób, który nie miał sobie równych.
Oprócz smaku i fantastycznie chrupiącej powierzchni, ma inne wspaniałe zalety.
Krótkie namoczenie mięsa w wodzie przed smażeniem sprawi, że nie będzie ono skwierczeć podczas smażenia, a Ty nie będziesz musiał się martwić, że gorący olej Cię poparzy lub zabrudzi blat wokół Ciebie.
Ta sztuczka utrzymuje również soczyste mięso w środku, z bardzo chrupiącą i smaczną skórką na powierzchni.Ponadto mięso pozostanie soczyste i nie będzie tak nasiąknięte olejem.
Zdecydowanie warto spróbować, pełną procedurę można znaleźć w filmie na końcu artykułu.
Potrzeba:
500 gramów filetów rybnych – możesz również użyć kurczaka, jeśli chcesz.
Sól.
1 łyżeczka czosnku w proszku.
1 łyżeczka oregano w proszku.
1 szczypta czarnego pieprzu.
sok z 1 cytryny.
4 łyżki zwykłej mąki.
4 łyżki mąki kukurydzianej.
niezbędna ilość wody.
wymagana ilość oleju.
Procedura:
Najpierw przygotuj mięso, którego będziemy używać.
Pokrój filety rybne lub kurczaka na mniejsze kawałki.
Dopraw mięso w misce solą.
Dodaj czosnek w proszku i oregano, a także czarny pieprz.
Dokładnie wymieszać.
Pozostawić do marynowania na 30 minut.
Teraz przygotuj mieszankę do panierowania.
W misce wymieszaj mąkę i mąkę kukurydzianą.
Teraz oba:.
Najpierw dobrze obtocz marynowane kawałki mięsa w mieszance mąki.
Dociśnij palcami i przesuwaj się w górę, tak aby mąka pokryła całą powierzchnię mięsa.
Teraz najważniejsza część.
Wlej wystarczającą ilość oleju na patelnię.
Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany.
Teraz zanurz panierowany kawałek ryby w wodzie.
Natychmiast wyciągnąć i umieścić w gorącym oleju.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Mięso nie będzie skwierczeć podczas smażenia, więc możesz być pewien, że praca talerz i patelnia nie zabrudzą się zbytnio.
Ale to nie jest największa zaleta.
Dzięki tej sztuczce ryba lub kurczak będą fantastycznie chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku, a co więcej, nie będą nasiąknięte olejem!
Zobacz całą procedurę na załączonym filmie.
Życzymy smacznego! :-).
Instrukcje wideo:.
.