HomeJedzenieSzef kuchni z Chorwacji nauczył mnie świetnego TRIKU, jak przygotować filety rybne:...

Szef kuchni z Chorwacji nauczył mnie świetnego TRIKU, jak przygotować filety rybne: robię również kotlety z kurczaka w ten sposób, a różnica jest OGROMNA!

Dostałem tę sztuczkę od doskonałego szefa kuchni, któremu zawsze udawało się przygotować filety rybne i delikatnego kurczaka w sposób, który nie miał sobie równych.

Oprócz smaku i fantastycznie chrupiącej powierzchni, ma inne wspaniałe zalety.

Krótkie namoczenie mięsa w wodzie przed smażeniem sprawi, że nie będzie ono skwierczeć podczas smażenia, a Ty nie będziesz musiał się martwić, że gorący olej Cię poparzy lub zabrudzi blat wokół Ciebie.

Ta sztuczka utrzymuje również soczyste mięso w środku, z bardzo chrupiącą i smaczną skórką na powierzchni.Ponadto mięso pozostanie soczyste i nie będzie tak nasiąknięte olejem.

Zdecydowanie warto spróbować, pełną procedurę można znaleźć w filmie na końcu artykułu.

Potrzeba:

500 gramów filetów rybnych – możesz również użyć kurczaka, jeśli chcesz.

Sól.

1 łyżeczka czosnku w proszku.

1 łyżeczka oregano w proszku.

1 szczypta czarnego pieprzu.

sok z 1 cytryny.

4 łyżki zwykłej mąki.

4 łyżki mąki kukurydzianej.

niezbędna ilość wody.

wymagana ilość oleju.

Procedura:

Najpierw przygotuj mięso, którego będziemy używać.

Pokrój filety rybne lub kurczaka na mniejsze kawałki.

Dopraw mięso w misce solą.

Dodaj czosnek w proszku i oregano, a także czarny pieprz.

Dokładnie wymieszać.

Pozostawić do marynowania na 30 minut.

Teraz przygotuj mieszankę do panierowania.

W misce wymieszaj mąkę i mąkę kukurydzianą.

Teraz oba:.

Najpierw dobrze obtocz marynowane kawałki mięsa w mieszance mąki.

Dociśnij palcami i przesuwaj się w górę, tak aby mąka pokryła całą powierzchnię mięsa.

Teraz najważniejsza część.

Wlej wystarczającą ilość oleju na patelnię.

Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany.

Teraz zanurz panierowany kawałek ryby w wodzie.

Natychmiast wyciągnąć i umieścić w gorącym oleju.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Mięso nie będzie skwierczeć podczas smażenia, więc możesz być pewien, że praca talerz i patelnia nie zabrudzą się zbytnio.

Ale to nie jest największa zaleta.

Dzięki tej sztuczce ryba lub kurczak będą fantastycznie chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku, a co więcej, nie będą nasiąknięte olejem!

Zobacz całą procedurę na załączonym filmie.

Życzymy smacznego! :-).

Instrukcje wideo:.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře