HomeJedzenieSTOP gotowaniu kalafiora: ten przepis jest sto razy lepszy i bez typowego...

STOP gotowaniu kalafiora: ten przepis jest sto razy lepszy i bez typowego zapachu!

Jeśli lubisz zupę kalafiorową lub smażonego kalafiora, prawdopodobnie znasz ciemniejszą stronę tego pysznego warzywa &#8211 zapach, który unosi się z garnka podczas gotowania.

Związki siarki występujące w tym warzywie są odpowiedzialne za kalafiorowy zapach.

Ten sam zapach towarzyszy gotowanym brokułom czy kapuście, ale jest jeden sposób na rozwiązanie tego problemu.

Przynosimy ci to z portalu z portalu przyslijprzepis.

Spróbuj tego zamiast gotować &#8211 będziesz zachwycony

Pieczony kalafior w całości to idealny pomysł na letnią kolację, jeśli nie masz jeszcze ochoty na steki i inne mięsne dania.

Pieczony kalafior to między innymi : granulowany czosnek i mielona słodka papryka.

Dymna i orzechowa nuta zostanie podkreślona przez wędzoną paprykę &#8211 koniecznie jej użyj , kalafior zyska głębszy smak.

Jednak taka ilość przypraw i sam kalafior często oznacza niezbyt przyjemny aromat unoszący się z piekarnika.

Co możemy zrobić, aby wyeliminować ten zapach?

Kalafior pieczony w piekarniku &#8211 jak uniknąć zapachu podczas pieczenia?

Piekarnik lub okap wydaje się rozwiązywać problem , który zwykle pojawia się podczas gotowania lub pieczenia kalafiora.

Zwłaszcza, że szczelnie zamykamy drzwi , więc teoretycznie cały zapach powinien pozostać w środku.

Kalafior pieczony w całości w piekarniku pachnie mniej niż kalafior gotowany, ale nadal pachnie.

Pokażemy ci, jak prawidłowo go przygotować, aby zmniejszyć ryzyko oparów siarki z kalafiora.

Zblanszuj kalafior w wodzie z mlekiem, odrobiną cukru i gałką muszkatołową.

Wrzucić do garnka z już gotującą się mieszanką i gotować bez pokrywki przez 5 minut.

To sprawi, że będzie bardziej delikatny w smaku i straci swój charakterystyczny aromat po upieczeniu.

Zachowa również swój piękny kremowy kolor.Prostszy przepis nie istnieje.

Do pieczonego całego kalafiora potrzebujemy:

1 kalafior o wadze około 1 kg.

3 łyżki oliwy z oliwek.

1/2 łyżeczki soli.

1 łyżeczka mielonego pieprzu.

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki.

1 łyżeczka granulowanego czosnku.

1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej, do smaku).

Procedura:

Umyj kalafior i usuń rdzeń.

W dużym garnku wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami i dodaj kalafior do mieszanki.

Posmaruj go dokładnie przyprawami, aby olej dotarł do każdego miejsca.

Umieść w głębokim naczyniu lub garnku do pieczenia i przykryj.

Następnie umieścić w rozgrzanym piekarniku do 180°C i piec przez około 45 minut.

Sprawdź warzywa po upływie tego czasu.

Jeśli widelec mieści się w kalafiorze bez problemu a wierzch jest brązowy, danie jest gotowe.

Jeśli nie, piecz 10-15 minut dłużej.

Przed podaniem posyp kalafior np.Posyp kalafior koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.

Z czym podawać pieczonego kalafiora?

Po wyjęciu z piekarnika pokrój kalafiora jak mięso.

Podawaj jako danie główne z kefirem.

15 minut przed podaniem można posypać serem i włożyć z powrotem do piekarnika, aż ser się rozpuści.

Pieczony kalafior można podzielić na różyczki i zanurzyć w sosie czosnkowym lub ziołowym z jogurtem greckim.

Taki kalafior nadaje się również jako baza do zupy kremu &#8211 wystarczy zmiksować go z bulionem i podawać z grzankami.

Życzymy smacznego!

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře