HomeWskazówki dla domuStary ogrodnik ujawnił trik na gigantyczne ogórki.Po prostu zrób to

Stary ogrodnik ujawnił trik na gigantyczne ogórki.Po prostu zrób to

Uprawa ogórków jest opłacalna.Smakowo, finansowo i odżywczo.Zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze.Ogórki obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają zaparciom, wspomagają odchudzanie i doskonale nawadniają.Jeśli więc masz możliwość uprawy własnych „ekologicznych“ ogórków, wykorzystaj to..

Kiedy siać?

Jeśli uprawiasz je bezpośrednio z nasion, posadź je w ziemi od połowy maja do połowy czerwca.Lepiej poczekać, aż ogórki ostygną.Jeśli chcesz wstępnie wyhodować sadzonki, zacznij od drugiej połowy kwietnia.Należy zachować ostrożność podczas przesadzania do gruntu, po około 4 tygodniach, gdyż małe ogórki są delikatne w przesadzeniu.

Gdzie i jak siać?

Ogórki lubią ciepło, wilgoć i dużo światła słonecznego.Wysiewamy je w przepuszczalnej glebie, pełnej próchnicy, najlepiej również na podłożu zasadowym.Nasiona wysiewamy na głębokość 1,5–2 cm.Do każdego dołka włóż 2-3 nasiona.Ogórki zaczynają kiełkować po 5–10 dniach.

Jak podlewać nasiona?

Doświadczeni ogrodnicy moczą nasiona ogórka w ciepłej wodzie przez 24 godziny przed sadzeniem.Przyspieszy to ich późniejsze kiełkowanie.Ta metoda jest szczególnie zalecana w przypadku późniejszego siewu.

Uważaj na swoich sąsiadów

Nie martw się, nie mamy na myśli, że sąsiedzi przyjdą zbierać Twoje ogórki.Trzeba uważać na sąsiadów, którzy uprawiają ogórki.Rośliny rosnące w ich pobliżu mogą pomóc lub zaszkodzić owocom.Pamiętaj, aby nie uprawiać ogórków obok ziemniaków.Uwalniają do gleby substancję, która hamuje wzrost ogórków.Rzodkiewki natomiast nie ma się czego bać.Pomagają odstraszać owady, które chcą żerować na ogórkach.

Wczesne zbiory

Zbierz dojrzałe owoce natychmiast, ponieważ roślina może wtedy skoncentrować się na odżywianiu innych kwiatów i owoców.Jeśli pozostawisz ogórki w grządce na dłuższy czas, nadal dostarczają one składników odżywczych istniejącym owocom i nie wytwarzają nowych kwiatów.Ponadto przejrzałe ogórki są zdrewniałe, pełne nasion i gorzkie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře