Masz dość placków ziemniaczanych? Zwróć uwagę na drugie danie ziemniaczane..
Mówimy o cieście, które wyróżnia się jasnym smakiem, soczystością i sytością..
W przygotowaniu tego dania nie ma nic skomplikowanego.I nie będziesz musiał tracić dużo czasu.
W tym przypadku otrzymasz prawdziwe kulinarne arcydzieło, które w smaku w niczym nie ustępuje plackom ziemniaczanym.
Przepisem na ciekawe danie podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Przepis na placek ziemniaczany
Najpierw musisz przygotować nadzienie.Możliwości jest wiele, ale grzyby najlepiej komponują się z ziemniakami.
Pieczarki siekamy i podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą.
Następnie zetrzyj pół kilograma obranych ziemniaków, do powstałej masy dodaj trochę soli i pieprzu, dodaj trochę ziół i 3 surowe jajka.Całą zawartość pojemnika dobrze wymieszaj.
Następnie połowę powstałej mieszanki ziemniaczano-jajecznej umieść na rozgrzanej patelni.
Warstwa pośrednia to wcześniej podgrzane pieczarki z cebulą.Górna warstwa to druga połowa ciasta ziemniaczanego.
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do małego i odczekaj jedną trzecią godziny.
Następnie zdejmij pokrywkę, obróć ciasto, załóż pokrywkę z powrotem na miejsce i gotuj naczynie przez kolejne kwadrans.
Efektem końcowym będzie naprawdę pyszne danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika naleśników.
Wcześniej smakoszom mówiono, co dodać do smażenia ryby, aby danie miało chrupiącą złotą skórkę.