HomePrzepisySmażona cukinia nie ma szans, to jest BOMBA: pieczona cukinia w chrupiącym...

Smażona cukinia nie ma szans, to jest BOMBA: pieczona cukinia w chrupiącym cieście śmietanowym!

Pyszna cukinia w cieście śmietanowo-serowym.

Oczywiście cukinię można również usmażyć w ten sposób, ale my polecamy wersję pieczoną.

Jest lżejsza i fantastycznie smaczna.

Potrzebujemy:

Młoda cukinia.

Sól.

Do pakowania:.

Mąka zwykła.

1 jajko.

4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu.

50 g bułki tartej.

100 g startego twardego sera.

mielony czarny pieprz.

mielony kminek.

Procedura:

Umyj młodą, cienką cukinię.

Pokrój na około 1 cm kawałki.

Posolić i natychmiast obtoczyć.

Przygotuj 3 miski.

Umieść zwykłą mąkę w jednej z nich.

W drugiej wymieszaj jajko, kwaśną śmietanę lub jogurt , sól, zmielony czarny pieprz, pokruszony kminek.

Zetrzyj ser.

W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą i starty ser.

Cukinię obtoczyć w mące.

Następnie w jajku i na koniec w bułce tartej z serem.

Im więcej kulek , tym lepiej.

Umieść owinięte rundy na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia.

Jeśli chcesz, możesz skropić je odrobiną oleju, ale nie jest to konieczne.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15-20 minut.

Jeśli chcesz, możesz również usmażyć dynię panierowaną w ten sposób, ale pieczona jest lżejsza i smakuje wyśmienicie.

Życzymy smacznego! :-).

Zdjęcie na okładce: youtube.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře