Smalec to bezcenna pozycja w kuchni słowackiej.
Używa się go nie tylko do smażenia, ale także bazy pysznej pasty do chleba..
W połączeniu z ogórkiem kiszonym tworzy niepowtarzalny smak..
Portal haps podpowiadał, jak zrobić zdrowszą alternatywę.
Smalec ma szczególne miejsce w sercach Słowaków.
W końcu co jest lepsze i łatwiejsze niż chleb ze smalcem i cebulą.
Chociaż smalec ma właściwości zdrowotne, należy go spożywać w małych ilościach.
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie życia bez niego, polecamy zdrowszą alternatywę, która jest równie smaczna.
Pasta fasolowa jako alternatywa
Poznaj ten przepis na masło fasolowe , a wszyscy będą zachwyceni.
Smakuje wyśmienicie i jest prawie nie do odróżnienia od smalcu..
Co więcej, jego przygotowanie jest znacznie łatwiejsze i szybsze niż tradycyjnego smalcu.
Dodatkowo w trakcie jego przygotowania nie rozprzestrzenia się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach..
Fałszywy smalec – przepis na pyszny smarowidło
Składniki:
1,5 szklanki domowej roboty białej fasoli.
1 średnia cebula.
2 małe ząbki czosnku.
sól
mielony czarny pieprz.
majeranek.
trochę oleju.
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej i następnego dnia ugotować w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym do miękkości.
Cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek i smażyć przez minutę.
Czosnek powinien po prostu uwolnić aromat..
Odcedź i zmiksuj fasolę , aż będzie gładka i jednolita.
Dodać smażoną cebulę i przyprawy do smaku..
Przygotowaną maść wegańską wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby smaki się połączyły.
Dla lepszego smaku można dodać 2-3 suszone pomidory.
Maść fasolowa zapewni zatem pyszne doznania.
Chociaż tradycyjny smalec wieprzowy jest integralną częścią kuchni słowackiej, alternatywa fasolowa oferuje zdrowszą i lżejszą opcję.
Nieważne jak to nazwiemy, smak jest ważny i jest po prostu doskonały..
Smacznego!