HomeWskazówki dla domuSłowacy uwielbiają dodawać go do swojej kawy.Nie mamy jednak pojęcia, co robi...

Słowacy uwielbiają dodawać go do swojej kawy.Nie mamy jednak pojęcia, co robi w organizmie

Kawa? My go uwielbiamy, jednak gdy pomyślimy o tym napoju w jego podstawowej wersji, tj.J.bez żadnych dodatków wielu z nas trochę się boi.Używamy mleka, napojów ziołowych, cukru, słodzików, przypraw.Lista składników jest długa, ale nie wszystkie są zdrowe..

Aromat, smak, moc i właściwości kawy są ściśle powiązane ze składnikami.Czy lepiej wybrać cukier czy słodzik? Czy suszona, staroświecka śmietanka może zastąpić mleko? Jest tu wiele wątpliwości.

Mleko lub śmietanka do kawy – co jest zdrowsze?

Kawa z mlekiem jest bardzo popularna.Jeśli nie lubisz mocnego smaku kawy, możesz z łatwością dodać do niej świeże, odtłuszczone mleko krowie.Jest źródłem cennego wapnia, witaminy D3 i białka.Dietetycy ostrzegają, że dobrym wyborem będzie kawa z kilkoma łyżkami mleka, pod warunkiem, że nie będzie ona słodzona.Jednak fani białej kawy powinni unikać śmietanki w proszku.Choć można go mieć zawsze pod ręką w kuchennej szafce i nie martwić się, że się zepsuje, to jego skład nie jest dobry.Często zawiera karagen, uwodornione tłuszcze, syrop glukozowo-fruktozowy i substancje przeciwzbrylające.Mleko pasteryzowane naprawdę długo zachowuje świeżość, dlatego lepiej zrezygnować z suchej śmietanki na rzecz niego.

Czy do kawy lepiej wybrać mleko roślinne?

Według wielu napoje roślinne, takie jak mleko owsiane, są zdrowszą alternatywą dla mleka zwierzęcego.Warto jednak sprawdzić skład napojów ziołowych dostępnych w sklepie.Dobry produkt ma krótki skład, nie zawiera cukru, substancji słodzących, syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych tłuszczów roślinnych.Teoretycznie tylko główne surowce (np.ryż, płatki owsiane, orzechy) i wodę.Oczywiście produkty sklepowe zawsze zawierają konserwanty, szczyptę soli i dodatek wapnia.Skład takich produktów powinien być jednak krótki.

Słodka kawa?

Cukier jest bezwartościowym składnikiem odżywczym, a już jedna łyżeczka dodana do porannej kawy znacząco podnosi poziom glukozy.Regularne picie słodzonej kawy może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z otyłością.Ze słodzikami, mimo że są niskokaloryczne i mogą je spożywać osoby na diecie, również należy obchodzić się z nimi ostrożnie.Syntetyczne słodziki, takie jak aspartam, lepiej skreślić.Z kolei naturalne słodziki takie jak stewia, ksylitol czy erytrytol można stosować z umiarem.

Krem lub syrop

Śmietanka dodawana do kawy, niezależnie od tego, czy ubijana w domu, czy w sprayu, jest wysokokaloryczna i niezdrowa.Lepszym dodatkiem będzie gałka wysokiej jakości lodów waniliowych.Syropy smakowe, choć dostępne w wielu odmianach, są pełne cukru i sztucznych aromatów.Lepiej ich unikać i sięgać po naturalne składniki, takie jak miód, przyprawy czy kakao.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře