HomeJedzenieSEKRETNY trik szefa kuchni i dziadka dotyczący gotowania fasoli: nigdy się nie...

SEKRETNY trik szefa kuchni i dziadka dotyczący gotowania fasoli: nigdy się nie gotuje, jest miękki i gwarantuje, że nie spowoduje wzdęć!

Fasola powinna znaleźć się w menu każdego gospodarstwa domowego.

Często jednak pozostaje zapomniana wśród zapasów żelaza, a jej przygotowanie odkłada się na czas nieokreślony.Powód jest prosty.

Rośliny strączkowe, zwłaszcza groszek i fasola, powodują wzdęcia i nadmierne gazy.

I często z tego powodu wiele osób wyklucza ją ze swojego menu lub ogranicza w niej dania.

Ale czy wiesz, że wszystko zależy od przygotowania fasoli?

Oto świetna wskazówka jak gotować fasolę, aby uniknąć nieprzyjemnych skutków ubocznych i cieszyć się jej zaletami.

Istnieje wiele dowodów na jego korzystny wpływ na nasz organizm.

Jego ogromną zaletą jest wysoka zawartość białka.

Zawiera także rozpuszczalne i nierozpuszczalne błonnik, pektyny, przeciwutleniacze i minerały (zwłaszcza fosfor, cynk i potas).

Fasola spowalnia starzenie się organizmu, jest odpowiednia także dla diabetyków i wegetarian.

Stanowi doskonałą bazę do obfitych dań, gulaszy, zup czy sałatek.Najpierw jednak trzeba go odpowiednio przygotować.

Przyczyną zwiększonego tworzenia się gazów są oligosacharydy..

Substancje te nie są trawione i powodują bardziej aktywny proces fermentacji, co prowadzi do wzdęć.

Na szczęście można je łatwo wyrzucić przed i w trakcie gotowania.Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami!.

Na początek namoczyć fasolę przez noc.Należy odstawić na co najmniej 8 godzin, po czym odlać wodę i dokładnie wypłukać fasolę.

Następnie zalać czystą wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie ponownie odcedzić wodę za pomocą durszlaka i przepłukać zimną wodą.

Fasolę zagotować i gotować około 15 minut. Odcedzić i ostatni raz przepłukać, dodać nową zimną wodę i gotować do całkowitego ugotowania.

Przygotowana w ten sposób fasola jest znacznie bardziej akceptowalna dla żołądka.

Teraz wystarczy tylko odsączyć nadmiar wody, dodać soli i jeśli dodamy kawałek masła, to mamy już pełnowartościową przystawkę gotową.

Możesz jednak spróbować czegoś bardziej interesującego.

Oto niektóre z naszych ulubionych przepisów..

Sztuczka polegająca na ugotowaniu fasoli znacznie wcześniej

Zamiast zwykłej wody, następnym razem spróbuj namoczyć fasolę w wodzie mineralnej.

Może ci się to wydawać dziwne, ale ta sztuczka działa naprawdę dobrze.

Dzięki zawartości soli i minerałów ziarna szybciej miękną, a czas ich gotowania ulega znacznemu skróceniu.

Wypróbuj ten trik, a przekonasz się, że fasola, której wcześniej nie mogłeś ugotować, teraz będzie gotowa nieporównywalnie szybciej.

Sztuczka mojego dziadka na zmiękczanie fasoli

Aby zmiękczyć fasolę, warto ją namoczyć przed gotowaniem.

Niestety zajmuje to dość dużo czasu, dlatego warto dodać do wody odrobinę sody oczyszczonej, co przyspieszy zmiękczanie nawet ośmiokrotnie!

Nieśmiertelna fasolka od naszego dziadka

Potrzebujemy:.

2 garści białej fasoli.

1 duży ziemniak, 2 ząbki czosnku.

2 łyżki masła.

3 łyżki mąki zwykłej.

1 jajko.

Sól, pieprz.

Kropla octu.

Fakultatywny:.

1 marchewka.

1 kiełbasa pokrojona w krążki lub boczek.

Procedura:.

Fasolę namoczymy odpowiednio wcześnie przed przygotowaniem:

Następnie gotuj w szybkowarze przez około 30 minut i poczekaj, aż ostygnie (jeśli używasz zwykłej szybkowaru, gotuj dłużej).

W osobnym garnku przygotowujemy zasmażkę – roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę, gdy masa zmieni kolor na brązowawy, dolewamy wodę i mieszamy na gładką masę – ja użyłam ok. 1 l wody.

Domowa kiełbasa z fasolą z Trenczyna:

Potrzebujemy:.

300 g białej fasoli.

1 cebula.

2 ząbki czosnku.

bulion z kością lub kurczakiem.

140 g przecieru pomidorowego.

6 nóg wysokiej jakości cienkich kiełbasek.

łyżeczka mielonego pieprzu.

łyżki hl.mąka.

sól

przyprawy.

cukier.

olej.

50 ml śmietanki kuchennej (opcjonalnie).

Procedura:.

Dzień wcześniej fasolę namoczyć w zimnej wodzie.Drugiego dnia odlej wodę.Fasolę gotujemy w bulionie do miękkości.

Na oleju podsmaż cebulę i czosnek.Dodać paprykę, docisnąć i chwilę smażyć mieszając.Dosypywać łyżkę mąki i po chwili zalać nadmiarem bulionu fasolowego.

Gotuj przez 8-10 minut.

Wymieszać z odsączoną fasolą i pokrojoną w plasterki kiełbasą.Przegramy razem.

Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Zwykle do fasoli dodaję domowe lecho lub podaję je zmiękczone ze śmietaną.Domowy chleb dobrze się do tego nadaje.

Robię go również na zapas w okularach.Wystarczy umieścić je w czystych słoikach i wysterylizować.

Autorką przepisu jest Pani Milada Vavrošová.

10 sałatek z fasolą

Z kiełbasą, kukurydzą i pomidorami

Potrzebujemy:

Pół cebuli.

200 g wędzonej szynki.

2 pomidory.

200 g czerwonej fasoli (można użyć fasoli z puszki lub gotowanej).

ząbek czosnku.

200 gramów kukurydzy.

1 łyżka majonezu (domowy majonez bez oleju), 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu.

sól, pieprz.

Szynkę pokroić w makaron, pomidory w większą kostkę, a cebulę cienko. Dodać fasolę, czosnek, kukurydzę, pieprz i majonez wymieszany ze śmietaną. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw.

Z grzybami i jajkami

Potrzebujemy:

200 gramów czerwonej fasoli.

3 jajka.

120 g grzybów.

2 cebule dymki.

2 łyżki majonezu.

2-3 liście sałaty.

sól, pieprz.

Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z fasolą, grzybami, posiekaną cebulą, pieprzem i majonezem. Podawane na liściach sałaty.

Z tuńczykiem

Potrzebujemy:.

300 g białej fasoli.

200 g tuńczyka we własnym soku.

czerwona cebula.

3 zielone cebule.

120 ml oliwy z oliwek.

1 cytryna.

pietruszka.

sól, pieprz.

Odcedź tuńczyka i lekko rozgnieć mięso widelcem. Tuńczyka wymieszaj z fasolą, posiekaną cebulą i ziołami. Do przygotowania sosu wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przyprawy i wymieszaj z sałatką.

Z kurczakiem, kukurydzą i kapustą pekińską

Potrzebujemy:

300 g kapusty pekan.

200 gramów czerwonej fasoli.

200 g filetu z kurczaka (ugotowanego).

3 łyżki majonezu.

sól, pieprz.

Mięso pokroić w dużą kostkę. W głębokiej misce wymieszaj mięso, fasolę, kapustę, majonez, przyprawy i dobrze wymieszaj.

Niskokaloryczna sałatka z burakami i piklami

Potrzebujemy:

200 gramów czerwonej fasoli.

1 burak (surowy).

3 ogórki kiszone.

1 cebula.

2 ząbki czosnku.

4 łyżki oliwy z oliwek.

pietruszka.

sól, pieprz.

Cebulę pokroić w półpierścienie i podsmażyć na odrobinie oleju. Dojrzałe surowe buraki uciera się i dodaje do cebuli. Całość smażymy kilka minut na małym ogniu. Ogórki pokroić w małą kostkę. Na koniec wszystko wymieszaj, dopraw przyprawami i skrop oliwą.

Z szynką, ogórkami i jajkami

Potrzebujemy:

200 g szynki.

1 ogórek.

3 jajka.

200 g białej fasoli.

2 łyżki kwaśnej śmietany.

pietruszka.

sól, pieprz.

Jajka na twardo i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszaj je z fasolą, pietruszką, kwaśną śmietaną, przyprawami i dobrze wymieszaj. Sałatkę można podawać od razu.

Z wołowiną, przyprawami i orzechami włoskimi

Potrzebujemy:

200 gramów czerwonej fasoli.

250 gramów wołowiny – pieczone lub gotowane.

1 czerwona cebula.

1 pieprz.

pół czerwonej papryki.

50 g orzechów włoskich.

100 ml gorącej wody.

2 ząbki czosnku.

2 łyżki octu.

10 g ostrej papryki.

2 łyżki oliwy z oliwek.

kolendra.

sól i pieprz.

Cebulę pokroić w półkola i marynować w mieszance wody i octu przez 7-10 minut. Wymieszaj pokrojone w kostkę mięso, paprykę, orzechy, marynowaną cebulę i wszystkie pożywne składniki, dopraw kolendrą, solą i pieprzem.Sałatkę dobrze wymieszaj i natychmiast podawaj.

Z paluszkami krabowymi i jajkami

Potrzebujemy:

200 g paluszków krabowych.

3 jajka na twardo.

200 gramów czerwonej fasoli.

2 łyżki kwaśnej śmietany.

koperek.

sól, pieprz.

Ugotowane jajka i paluszki krabowe pokroić w dużą kostkę. Dobrze wymieszaj z fasolą, koperkiem, pieprzem i kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki kukurydzę z puszki (odsączoną).

Sałatka jarzynowa z fasolą i marchewką

Potrzebujemy:

1 pieprz.

2 seler.

2 ogórki.

200 gramów czerwonej fasoli.

2 pomidory.

pół cebuli.

300 g kapusty pekińskiej.

200 g startej marchewki.

2 łyżki oleju słonecznikowego.

sól, pieprz.

Wszystkie rodzaje warzyw, z wyjątkiem cebuli, pokroić w dużą kostkę. Pokrój kapustę tak cienko, jak to możliwe. Do warzyw dodać fasolę, olej i dobrze wymieszać. Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki smażony sezam.

Kurczak, pomidory, ser i grzanki

Potrzebujemy:

300 g gotowanego kurczaka.

2 pomidory.

100 g sera.

200 gramów czerwonej fasoli.

100 g grzanek.

3 łyżki majonezu.

sól

Kurczaka i pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę, a ser na grubej tarce. Dodać fasolę, grzanki, sól i dobrze wymieszać z majonezem.Sałatkę podajemy na stół dopiero wtedy, gdy grzanki zmiękną.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře