HomeWskazówki dla domuRozpuść łyżkę w wodzie, a tuja wystrzeli szybciej niż sąsiada.Będą najgęstsze w...

Rozpuść łyżkę w wodzie, a tuja wystrzeli szybciej niż sąsiada.Będą najgęstsze w okolicy

25. 08. 2024 (Fot. Shutterstock/Klimek Pavol).

Marzysz o idealnym żywopłocie, ale nie wiesz, co zrobić, aby Twoja tuja była gęsta? Wizyta w sklepie ogrodniczym może okazać się zupełnie zbędna.Wszystko, czego potrzebujesz, aby uzyskać efekt zagęszczenia tej rośliny iglastej, kryje się w Twojej kuchni..

Tuja stała się jednym z najpopularniejszych drzew do tworzenia żywych ekranów.Nie jest to zaskakujące.Ta wiecznie zielona roślina dostosowuje się do większości typów gleby i toleruje lekki cień i umiarkowaną suszę.A co najważniejsze, rośnie niezwykle szybko.Czasami jednak wymaga szczególnej pielęgnacji, aby odpowiednio zagęścić.

Co zrobić, aby tuja była gęsta i intensywnie zielona? Zapomnij o drogich preparatach ze sklepu

Wymagania roślin zmieniają się sezonowo. Wiosną potrzebują więcej azotu, a latem więcej fosforu i potasu, natomiast jesienią i zimą nie jest wymagane nawożenie. Kiedy roślina zaczyna żółknąć, a gałęzie stają się cienkie i słabe, jest to znak, że należy natychmiast działać.Pomoże Ci w tym preparat z szafki kuchennej.Antidotum będzie torebką żelatyny, która jest bogatym źródłem azotu. Dodatkowo chroni roślinę przed atakami szkodników.To z kolei odpowiada za odpowiedni wzrost.

  1. Rozpuść jedną łyżeczkę żelatyny w szklance ciepłej wody.
  2. Po dokładnym wymieszaniu i ostudzeniu zawiesinę rozcieńczyć w trzech szklankach wody (około 600 ml).
  3. Nawóz ten można zastosować natychmiast.

Jak najlepiej nawozić tuję? Domowe sposoby na odżywianie roślin

W kategorii domowych rozwiązań nie tylko żelatyna zdaje egzamin. Do nawożenia tui przydatna jest także gotowana woda roślinna, będąca cennym źródłem potasu i fosforu. Jej zastosowanie jest banalne. Wystarczy wlać ostudzony bulion bezpośrednio pod roślinę. Wykonuj tę czynność regularnie raz w tygodniu , aby cieszyć się rezultatami.Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ woda po ugotowaniu warzyw nie powinna zawierać soli ani innych przypraw , ponieważ może to zaszkodzić roślinom.

WSKAZÓWKA! Chroń roślinę przed bezpośrednim nasłonecznieniem, ponieważ może to spowodować żółknięcie igieł.Tuja należy do kategorii roślin tolerujących cień..

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře