Są bogate w składniki odżywcze i bardzo smaczne.
Mogą zaspokoić nasz głód na słodycze bez strasznych konsekwencji przetworzonego cukru i pustych kalorii.
Mogą nawet pomóc utrzymać zdrową dietę odchudzającą.
Jak podaje portal oczymlekarze, suszone śliwki zdecydowanie powinny znaleźć się w naszej regularnej diecie.
Dostępny i niedrogi super produkt – suszone śliwki – zasługuje na większą uwagę.
Szczególnie zimą, gdy brakuje świeżych owoców, warto je jeść choćby codziennie.
Śliwki zawierają unikalną kombinację składników odżywczych, których nie można znaleźć w innych produktach, nawet w innych suszonych owocach.
Są bardzo bogate w alkohol cukrowy zwany sorbitolem , który jest magicznym składnikiem odgrywającym kluczową rolę w korzystnym działaniu tego produktu.
Sam sorbitol, gdy jest spożywany w nadmiarze w żywności może powodować wzdęcia i niepożądany efekt przeczyszczający , a dawka 50 gramów lub więcej jest uważana za nadmierną.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wymaga od firm umieszczania na etykietach ostrzeżeń o przeczyszczającym działaniu sorbitolu w produktach spożywczych..
Jednak aby spożyć łącznie 50 g sorbitolu podczas jednego posiedzenia, należałoby zjeść ćwierć kilograma suszonych śliwek.
5 śliwek zawiera tylko skromne 7 g sorbitolu , który jest łączony z innymi składnikami owocu, aby zintensyfikować jego właściwości odżywcze i prozdrowotne.
Jakie są korzyści ze spożywania suszonych śliwek?
2 dzienne porcje suszonych śliwek (tj. 10-12 sztuk) mogą pomóc organizmowi:
Schudnąć
Chociaż każda z nich zawiera średnio 25 kcal, śliwkowe przekąski mogą pomóc Ci schudnąć.
Badanie niedawno zgłoszone na Europejskim Kongresie Otyłości wykazało, że ludzie, którzy jedli te suszone owoce, stracili więcej kilogramów i centymetrów i czuli się pełniejsi dłużej niż ci, którzy tego nie robili.
Regulują poziom cukru we krwi.
Chociaż suszone śliwki są słodkie, znajdują się stosunkowo nisko w skali indeksu glikemicznego, który mierzy, jak szybko i w jakim stopniu dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi. .
To czyni je dobrą opcją żywieniową dla osób z hiperglikemią lub cukrzycą.
Sam sorbitol ma niską wartość glikemiczną, co może wyjaśniać, dlaczego produkt, który smakuje tak bardzo jak cukierki utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi i nie podnosi go szybko.
Wzmocnienie kości
Śliwki zawierają kilka składników odżywczych, w tym następujące:
Pomagają one zapobiegać utracie masy kostnej..
Ponadto sorbitol – sekretny składnik – zwiększa wchłanianie wapnia ze śliwek i innych produktów.
Zapobieganie lub spowalnianie rozwoju miażdżycy
Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że związki zawarte w suszonych śliwkach mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegać postępowi miażdżycy , tj.j.stwardnienie tętnic, które jest spowodowane odkładaniem się blaszki miażdżycowej na ich ścianach.
A kiedy ten proces już się rozpocznie, mogą go spowolnić..
Zapobieganie rakowi okrężnicy
Błonnik, związki fenolowe (które są przeciwutleniaczami znajdującymi się w owocach) i sorbitol pomagają śliwkom wystarczająco szybko przenosić odpady przez okrężnicę , aby zapobiec uszkodzeniu wyściółki okrężnicy przez produkty uboczne kwasu żółciowego, co może powodować raka.
Czy sok ze śliwek działa w ten sam sposób?
Niestety nie.
Kiedy jesz cały owoc, czerpiesz korzyści ze wszystkich wspaniałych składników odżywczych, które zawiera..
Niektóre z tych składników nie trafiają do soku.
Jeśli nigdy nie jadłeś suszonych śliwek, a teraz chcesz dodać je do swojej diety, zacznij powoli, od 4-5 sztuk dziennie..
Kiedy upewnisz się, że twoje ciało może je tolerować bez niepożądanego efektu przeczyszczającego, stopniowo zwiększaj liczbę do 10-12 sztuk dziennie..
To w sumie 240 kcal, ale będziesz czuć się syty dłużej niż po zjedzeniu tej samej ilości kalorii w, powiedzmy, chlebie i serze.
Dużo zdrowia!
.