HomeJedzenieRegulują poziom cukru i zapobiegają miażdżycy: doskonale zastępują słodycze i są znacznie...

Regulują poziom cukru i zapobiegają miażdżycy: doskonale zastępują słodycze i są znacznie tańsze!

Są bogate w składniki odżywcze i bardzo smaczne.

Mogą zaspokoić nasz głód na słodycze bez strasznych konsekwencji przetworzonego cukru i pustych kalorii.

Mogą nawet pomóc utrzymać zdrową dietę odchudzającą.

Jak podaje portal oczymlekarze, suszone śliwki zdecydowanie powinny znaleźć się w naszej regularnej diecie.

Dostępny i niedrogi super produkt &#8211 suszone śliwki &#8211 zasługuje na większą uwagę.

Szczególnie zimą, gdy brakuje świeżych owoców, warto je jeść choćby codziennie.

Śliwki zawierają unikalną kombinację składników odżywczych, których nie można znaleźć w innych produktach, nawet w innych suszonych owocach.

Są bardzo bogate w alkohol cukrowy zwany sorbitolem , który jest magicznym składnikiem odgrywającym kluczową rolę w korzystnym działaniu tego produktu.

Sam sorbitol, gdy jest spożywany w nadmiarze w żywności może powodować wzdęcia i niepożądany efekt przeczyszczający , a dawka 50 gramów lub więcej jest uważana za nadmierną.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wymaga od firm umieszczania na etykietach ostrzeżeń o przeczyszczającym działaniu sorbitolu w produktach spożywczych..

Jednak aby spożyć łącznie 50 g sorbitolu podczas jednego posiedzenia, należałoby zjeść ćwierć kilograma suszonych śliwek.

5 śliwek zawiera tylko skromne 7 g sorbitolu , który jest łączony z innymi składnikami owocu, aby zintensyfikować jego właściwości odżywcze i prozdrowotne.

Jakie są korzyści ze spożywania suszonych śliwek?

2 dzienne porcje suszonych śliwek (tj. 10-12 sztuk) mogą pomóc organizmowi:

Schudnąć

Chociaż każda z nich zawiera średnio 25 kcal, śliwkowe przekąski mogą pomóc Ci schudnąć.

Badanie niedawno zgłoszone na Europejskim Kongresie Otyłości wykazało, że ludzie, którzy jedli te suszone owoce, stracili więcej kilogramów i centymetrów i czuli się pełniejsi dłużej niż ci, którzy tego nie robili.

Regulują poziom cukru we krwi.

Chociaż suszone śliwki są słodkie, znajdują się stosunkowo nisko w skali indeksu glikemicznego, który mierzy, jak szybko i w jakim stopniu dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi. .

To czyni je dobrą opcją żywieniową dla osób z hiperglikemią lub cukrzycą.

Sam sorbitol ma niską wartość glikemiczną, co może wyjaśniać, dlaczego produkt, który smakuje tak bardzo jak cukierki utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi i nie podnosi go szybko.

Wzmocnienie kości

Śliwki zawierają kilka składników odżywczych, w tym następujące:

  • Bor.
  • miedź.
  • witamina K.
  • potas.
  • Pomagają one zapobiegać utracie masy kostnej..

    Ponadto sorbitol – sekretny składnik – zwiększa wchłanianie wapnia ze śliwek i innych produktów.

    Zapobieganie lub spowalnianie rozwoju miażdżycy

    Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że związki zawarte w suszonych śliwkach mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegać postępowi miażdżycy , tj.j.stwardnienie tętnic, które jest spowodowane odkładaniem się blaszki miażdżycowej na ich ścianach.

    A kiedy ten proces już się rozpocznie, mogą go spowolnić..

    Zapobieganie rakowi okrężnicy

    Błonnik, związki fenolowe (które są przeciwutleniaczami znajdującymi się w owocach) i sorbitol pomagają śliwkom wystarczająco szybko przenosić odpady przez okrężnicę , aby zapobiec uszkodzeniu wyściółki okrężnicy przez produkty uboczne kwasu żółciowego, co może powodować raka.

    Czy sok ze śliwek działa w ten sam sposób?

    Niestety nie.

    Kiedy jesz cały owoc, czerpiesz korzyści ze wszystkich wspaniałych składników odżywczych, które zawiera..

    Niektóre z tych składników nie trafiają do soku.

    Jeśli nigdy nie jadłeś suszonych śliwek, a teraz chcesz dodać je do swojej diety, zacznij powoli, od 4-5 sztuk dziennie..

    Kiedy upewnisz się, że twoje ciało może je tolerować bez niepożądanego efektu przeczyszczającego, stopniowo zwiększaj liczbę do 10-12 sztuk dziennie..

    To w sumie 240 kcal, ale będziesz czuć się syty dłużej niż po zjedzeniu tej samej ilości kalorii w, powiedzmy, chlebie i serze.

    Dużo zdrowia!

    .

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře