HomeJedzeniePrzestań ubierać sałatki majonezem: użyj tego produktu lepiej - okaże się smaczniejszy...

Przestań ubierać sałatki majonezem: użyj tego produktu lepiej – okaże się smaczniejszy i zdrowszy

Czy zawsze doprawiasz sałatkę Olivier i inne sałatki majonezem?.

Uwaga: popełniasz poważny błąd kulinarny!.

Przecież istnieje produkt, który jest o wiele ciekawszym dressingiem.

Sałatka, do której dodano ten składnik, okazuje się znacznie bardziej apetyczna.

Ponadto składnik nie jest tak szkodliwy jak majonez.

Ale o jakim produkcie dokładnie mówimy? Na to pytanie odpowiedziała Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Czego użyć jako sosu do sałatek

Danie należy doprawiać nie majonezem, ale kwaśną śmietaną.Im gęstszy jest ten sfermentowany produkt mleczny, tym lepszy.

Dzięki gęstej śmietanie sałatka będzie delikatniejsza.Smak składników warzywnych i mięsnych zostanie ujawniony znacznie lepiej.

Śmietana ma jeszcze jedną poważną przewagę nad majonezem.Mówimy o znacznie niższej kaloryczności.

Wartość energetyczna fermentowanego produktu mlecznego wynosi około 200 kcal.A sos, który zawiera żółtko, masło i cukier, ma kilka razy więcej kalorii niż śmietana.

Wcześniej prezentowany był przepis na bardzo smaczny „pięciominutowy“ smalec w słoiku.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře