HomeJedzeniePrzestań przestrzegać proporcji 1:2, a otrzymasz kruchy ryż: kolejny trik, aby uniknąć...

Przestań przestrzegać proporcji 1:2, a otrzymasz kruchy ryż: kolejny trik, aby uniknąć sklejania się owsianki

Wielu domowych kucharzy przygotowując ryż przestrzega tradycyjnych proporcji płatków zbożowych i wody (1 do 2)..

Ale często pożądane danie nie okazuje się kruche..

Ekspert kulinarny publikacji sieci Belnovosti, kucharka, piekarz czwartej kategorii, Julia Arkhipova, podzieliła się sztuczką, która zapobiegnie sklejaniu się ryżu w owsiance.

Do przygotowania potrzebny jest ryż (szklanka), wrząca woda (szklanka), olej roślinny (dwie lub trzy łyżki stołowe), sól (do smaku), pergamin.

Do jednej szklanki odmierzymy ryż i wodę.

Ryż należy przepłukać zimną wodą, aż stanie się przezroczysty.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego (może być masło lub ghee).
Następnie dodajemy umyty ryż, po czym smażymy przez 2 minuty, pamiętając o mieszaniu.

Następnie dodaj wrzącą wodę: jeśli wziąłeś jedną szklankę ryżu, wlej także jedną szklankę wrzącej wody.

Dodać sól (do smaku).Zmniejsz intensywność ogrzewania do minimum i zamknij patelnię (najpierw arkusz pergaminu, potem pokrywkę).

Trzymamy w tej pozycji na ogniu przez 15 minut: w tym czasie woda się zagotuje, ryż się ugotuje, ale nie będzie się sklejał.

Pozostaje wymieszać widelcem.W ten sposób otrzymujemy puszysty ryż.

Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować pilaw z makaronu.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře