HomeJedzeniePrzepis na chleb z ekstra chrupiącą skórką: Jest pyszny i przede wszystkim...

Przepis na chleb z ekstra chrupiącą skórką: Jest pyszny i przede wszystkim zupełnie prosty!

W tym przepisie dowiecie się jak przygotować chleb powszedni według przepisu naszych babć.

Ten chrupiący chlebek przygotujesz bez zbędnych komplikacji i z łatwo dostępnych składników.

Łatwy i szybki przepis na miękki domowy chleb z kanału YouTube Pieczywo z Klasą.

Chleb, który szybko rośnie

Chcesz cieszyć się zapachem świeżego, domowego chleba, ale nie masz czasu długo czekać, aż ciasto wyrośnie? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!

W tym artykule przedstawimy Wam prosty i szybki przepis na domowy chleb, z którym poradzi sobie każdy.

Dowiesz się jak zrobić pyszny chleb nawet bez długiego oczekiwania.

Na prosty chleb potrzebujemy:

270 ml letniej wody.

10 ml oleju roślinnego.

6 g suchych drożdży.

9 g soli.

50 g mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej).

400 g mąki zwykłej.

Procedura:

Do miski wlać letnią wodę, dodać olej i posypać drożdżami.

Następnie dodaj sól i dobrze wymieszaj szpatułką.

Do powstałej masy wsyp mąkę i wymieszaj.

Następnie zagnieść ciasto ręcznie..

Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż uzyskamy gładkie ciasto.Kształtujemy piłkę..

Nasmaruj miskę olejem i włóż ciasto.Wierzch ciasta również nacieramy olejem.

Przykryj folią spożywczą i ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut..

Forma na chleb (21 x 11,5 x 7,5 cm) smarować masłem.

Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i wyjąć na stół.

Ciasto rozprowadzamy rękoma i zaginamy końce do wewnątrz (patrz wideo).

Uformuj kulę, przykryj ręcznikiem i odstaw na 10-15 minut..

Po upływie czasu podsyp ciasto mąką i obróć..

Ciasto rozciągaj palcami i składaj (patrz wideo).Następnie delikatnie dociśnij i rozwałkuj ciasto.

Za każdym razem, gdy się wałkujemy delikatnie dociskamy brzeg ciasta (zobacz film).Końce i spód ciasta szczypta..

Posyp ciasto mąką i wykonaj nacięcia ostrym nożem..

Następnie wkładamy ciasto do formy i delikatnie dociskamy.

Przykryć ręcznikiem, odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut i rozgrzać piekarnik do 250°C..

Po upływie tego czasu formę z ciastem wyłożyć na blachę w piekarniku.

Na dnie piekarnika umieść małą foremkę i zalej gorącą wodą..

Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec 25-30 minut..

W połowie pieczenia wyjąć pojemnik z wodą.

Możemy służyć.

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře