Peere ziemniaczane równie dobrze komponuje się z mięsem i kurczakiem, jak i z rybami i warzywami..
Prawdopodobnie dlatego tę przystawkę przygotowuje się nie tylko w domowej kuchni, ale także w znanych restauracjach..
Jeśli chcesz, aby przygotowane przez Ciebie danie wyszło idealnie, skorzystaj ze wskazówek eksperta publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej.
Opowiedziała nam jak uzyskać miękkie, aksamitne i smaczne puree.
Sekret doskonałego puree ziemniaczanego
Zwykłe gospodynie domowe przygotowują puree ziemniaczane, spuszczając wodę po ugotowaniu i natychmiast rozpoczynając rozgniatanie ziemniaków.To jest ich krytyczny błąd.
Aby puree było delikatne, przewiewne i aksamitne, po odcedzeniu wody włóż patelnię z powrotem do pieca na minutę.
W tym czasie pozostała na patelni wilgoć (a prawdopodobnie tam jest) całkowicie wyparuje.
Dzięki temu ziemniaki wcześniej suszone na kuchence będą aktywniej wchłaniać masło i mleko, a konsystencja puree stanie się miękka i aksamitna.
Wcześniej rozmawialiśmy o tym, jak zrobić ciasto ziemniaczane.