HomeJedzenieProsty sposób na kiszenie ogórków bez wrzątku, cukru i octu: zimą będziesz...

Prosty sposób na kiszenie ogórków bez wrzątku, cukru i octu: zimą będziesz się chwalił, że dużo zerwałeś

Kiszenie ogórków na zimę bez użycia wrzątku, cukru i octu to bardzo realne zadanie..

Podpowiadamy prosty przepis na pyszne ogórki kiszone.

Jak pysznie kisić ogórki

Ogórki namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie.Końcówek nie trzeba podcinać.

Na dnie trzylitrowego słoika umieszczamy przyprawy (czosnek, ziarna czarnego pieprzu, gałązki i parasolki koperku, liście chrzanu), następnie ogórki, ponownie zioła i ponownie ogórki.

Wierzch przykryj listkami chrzanu.W litrze wody rozpuścić łyżkę musztardy w proszku (bez szkiełka) i 3 łyżki soli (również bez szkiełka).

Wymieszać, wlać do słoika z ogórkami, dopełnić wodą.

Przykryj plastikową pokrywką, wlej pod nią kolejną łyżkę musztardy i natychmiast wstaw do lodówki.

Za około miesiąc ogórki staną się lekko solone, ale lepiej poczekać 2-3 miesiące.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře