Kto powiedział, że na daczy trzeba jeść wyłącznie konserwy lub makarony błyskawiczne?.
Po uporaniu się z obowiązkami daczy możesz przygotować na obiad eleganckie, ale bardzo proste ciasto z zieloną cebulą i serem..
Jak to zrobić, powiedziała nam ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i cukier.Wymieszaj i oddziel białka od żółtek – żółtko jest potrzebne w cieście.
2.Masło zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z mąką i dodać wodę.Zagnieść ciasto 2/3 i 1/3 i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
3.Cebulę posiekać, ser zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z cebulą, następnie dodać pozostałe białka i wymieszać.
4.Formę wysmaruj olejem i zetrzyj najpierw 2/3 ciasta, następnie wyłóż nadzienie i zetrzyj na wierzch resztę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.Smacznego!
Już wcześniej pisaliśmy, dlaczego kotlety w restauracji zawsze smakują lepiej.