W naszym codziennym życiu jest wystarczająco dużo stresu i zamieszania – po co więc dodatkowo denerwować się drobnymi codziennymi sprawami?.
Aby zaoszczędzić czas i nerwy podczas codziennych obowiązków w kuchni, skorzystaj z porady eksperta z publikacji internetowej BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej.
Płatki owsiane przeciw zapachowi
Płatki owsiane są znane ze swoich właściwości chłonnych, więc jeśli masz problem z nieprzyjemnym zapachem w lodówce, umieść w niej miskę płatków owsianych.
Przechowywanie chleba
Aby wypieki jak najdłużej zachowały miękkość i apetyczny wygląd, spróbuj umieścić w pojemniku na chleb drewnianą szpatułkę.Stosując drewno, utrzymasz optymalny poziom wilgotności wewnątrz pojemnika, a chleb zachowa świeżość nieco dłużej.
Olej do maszynki do mięsa
Jeśli potrzebujesz zmielić twarde mięso za pomocą maszynki do mięsa lub sprzęt nie ma wystarczającej mocy, nasmaruj śrubę urządzenia olejem roślinnym – w rezultacie łatwiej i szybciej będzie Ci przejść przez maszynkę do mięsa.
Przechowywanie czosnku
Aby zapobiec zepsuciu się czosnku, przechowuj go w torebce z dodatkiem soli i suszonych liści herbaty.Składniki te zapobiegają gniciu i tworzeniu się pleśni.
Mleko do ziemniaków
Nie chcesz, żeby Twoje pokrojone w plasterki ziemniaki ściemniały? Do wody, w której znajdują się ziemniaki, dodaj kilka łyżek mleka – dzięki temu obrane bulwy pozostaną lekkie i apetyczne aż do momentu ugotowania.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować pilaw z makaronu.