Okazuje się, że sekretem idealnej smażonej wątróbki jest dodanie… cukru kryształu..
Wydawałoby się, że słodki składnik może tylko zepsuć danie..
Prawidłowo stosowany cukier sprawia, że wątroba staje się smaczniejsza i bardziej miękka.
O niezwykłym kulinarnym triku opowiedziała Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii.
Jak używać cukru przed gotowaniem wątroby
To bardzo proste: przed włożeniem wątroby na patelnię produkt należy posypać niewielką ilością cukru.
Dzięki temu jednocześnie zostaną osiągnięte dwa pozytywne efekty.
Po pierwsze, jedzenie stanie się miękkie.Wątroba na pewno nie stwardnieje i okaże się bardzo delikatna: smakosze będą zachwyceni.
Po drugie, poprawi się smak potrawy.Często zdarza się, że wątroba staje się gorzka.Granulowany cukier tylko maskuje tę gorycz.Ale dodatek pomaga ujawnić przyjemne aromaty.
Ważna uwaga: nie można przesadzać z cukrem.W końcu celem kucharza jest uzyskanie smażonej wątroby, a nie jakiejś słodyczy.Jedna szczypta granulowanego cukru wystarczy, aby zmiękczyć wątrobę i pozbyć się goryczy.