Wiele osób uważa, że smażenie cebuli to najprostsze zadanie kulinarne, z którym poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia..
Jednak u każdego cebula okazuje się inna..
Warto zrozumieć, że jakość całego dania będzie w dużej mierze zależeć od tego składnika, mówi kucharka Julia Arkhipova, ekspert kulinarny naszego magazynu.
Dlatego niektóre doświadczone gospodynie domowe wprowadzają specjalne dodatkowe składniki w procesie smażenia cebuli.
Co to daje?
Rola sody
Jeśli dodasz tylko jedną szczyptę sody, smażona cebula dosłownie się zmieni.Warzywo będzie miało piękny kolor i bardzo przyjemny smak.
Soda neutralizuje również specyficzny zapach cebuli.
Po co dodawać cukier?
Ale ta kulinarna sztuczka pozwoli Ci rozpieszczać się prawdziwą karmelizowaną cebulą, która stanie się „atrakcją“ każdego dania.
Dla pozytywnego efektu wystarczy dodać pół łyżeczki cukru.
Oprócz zwykłego cukru można dodać także cukier trzcinowy i brązowy.