HomeJedzeniePo co dodawać skrobię do mięsa mielonego na kotlety: sprawdzony trik kulinarny

Po co dodawać skrobię do mięsa mielonego na kotlety: sprawdzony trik kulinarny

Kotlety pojawiają się na naszych stołach z godną pozazdroszczenia regularnością..

Z tego powodu ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, ma pytanie: dlaczego wszystkie gospodynie domowe nie wiedzą, że dzięki najpopularniejszej skrobi można sprawić, że danie będzie jeszcze smaczniejsze i apetyczne?.

Zastanówmy się wspólnie, dlaczego warto włączyć ten nieoczekiwany składnik do mielonych kotletów.

Zamiennik jajka

Czasami z powodu dodania jajek do mięsa mielonego staje się ono zbyt płynne, a kotlety stają się zbyt gęste.

Skrobia nie ma takich wad: spaja mięso, zapobiegając rozpadaniu się kotletów podczas smażenia, a ponadto pozostają miękkie, soczyste i nie tracą kształtu.

Wytrzymują dłużej

Według szefów kuchni, którzy aktywnie wykorzystują skrobię do przygotowania kotletów, zachowują one świeżość przez kilka dni.Przez cały ten czas danie nie traci jakości i zachowuje swój aromat.

Okazują się smaczniejsze i bardziej soczyste

Ponieważ przy pomocy skrobi wilgoć pozostaje w kotletach, okazują się one znacznie bardziej soczyste i apetyczne.

Ile skrobi należy dodać?

Na każde 500 g mięsa mielonego wymagane są 3-4 łyżki skrobi, która może być kukurydziana lub ziemniaczana.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře