Przygotowując zupę, wielu kucharzy używa jednego bardzo ciekawego dodatku..
Mówimy o masie, która zawiera dwa produkty: mąkę pszenną i masło..
Dzięki mieszance oleju i mąki zupa zyskuje idealną konsystencję i jaśniejszy smak.
O ciekawym kulinarnym triku opowiedziała Yulia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii.
Jak prawidłowo przygotować mieszankę maślano-mączną
Weź mały, ale wystarczająco głęboki pojemnik i włóż do niego jedną łyżkę miękkiego masła.
Wyślij tam tę samą ilość mąki.
Zawartość pojemnika dobrze wymieszaj i powstałą masę zalej zimnym bulionem (wystarczą 4 łyżki.l.).
Mieszaninę należy ponownie wymieszać, aż do całkowitego usunięcia grudek.
Powstały płyn należy wlać do przygotowywanej zupy.Należy to zrobić na około kwadrans przed końcem gotowania.
Co dodatek zrobi z zupą?
Dzięki masłu i mące danie stanie się znacznie gęstsze i bardziej sycące.
Ponadto zupa będzie bardzo apetyczna.
Ważna uwaga: nie ma potrzeby dodawania mieszanki oleju i mąki do pierwszego dania, które zawiera płatki zbożowe i makaron.
Ale użycie tego dodatku podczas przygotowywania jakiejkolwiek innej zupy jest mile widziane.