Dieta gryczana – kefirowa to dobry sposób na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów.
Te dwa produkty są również przydatne same w sobie, ale po ich połączeniu efekt jest fantastyczny.
Oczyszczają organizm z zanieczyszczeń i toksyn, poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, trzustki i wątroby, normalizują poziom cukru we krwi.
Postaw na tę prostą kombinację , którą poleca również portal batranete, a nie pożałujesz.
Dlaczego kasza gryczana?
Gryka to energia bogate źródło witamin i minerałów , która nasyca organizm.
Jest również bezglutenowy, ale ma więcej białka i mniej węglowodanów niż inne zboża.
Nic więc dziwnego, że to właśnie kasza gryczana daje siłę, poprawia potencjał energetyczny i nadaje ciału wytrzymałość.
Kwasy organiczne (szczawiowy, cytrynowy, jabłkowy) zawarte w gryce są przydatne w chorobach krwi (białaczka, niedokrwistość), cukrzycy, zaparciach i chorobach układu krążenia.
Gryka – ratunek dla naczyń krwionośnych, wątroby i zapobieganie zawałom serca
Kasza gryczana to nie tylko zwykły dodatek.
Już nasze babcie wiedziały o jej uzdrawiającej mocy i wpływie na zdrowie fizyczne i psychiczne.
Niestety, gryka niemal całkowicie zniknęła z naszych kuchni.
Kiedy gryka pomaga?
Na wysokie ciśnienie krwi i przeciw miażdżycy
W gryce znajduje się substancja o nazwie ‚rutyna‘, która jest klasyfikowana jako bioflawonoid.
Zwiększa ona elastyczność naczyń krwionośnych, dlatego jest zalecana zarówno w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, jak i miażdżycy, a także wykazano, że zmniejsza ryzyko zawału serca.
Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe.
Gryka może być spożywana jako dodatek lub z mlekiem jako owsianka.
Lepszy nastrój
Większość suplementów diety poprawiających nastrój i wytrzymałość psychiczną zawiera również ekstrakty z gryki.
Gryka jest jednak najsilniejsza, gdy jest świeża, bez dodanych substancji.
Spożywanie go stymuluje procesy mózgowe, równoważy produkcję hormonów – których brak równowagi jest również odpowiedzialny za zmiany nastroju.
Niektóre badania mówią również, że regularne spożywanie gryki ma wpływ na poprawę odporności psychicznej i emocjonalnej.
Będziesz lepiej spać
Nasi przodkowie przechowywali łuski gryki jak gotowy skarb.
Stosowano je jako wypełnienie poduszek i materacy, gdzie gryka pomaga w walce z bólem kręgosłupa szyjnego, pleców, ramion, głowy, migreną, bezsennością, schorzeniami reumatycznymi czy bólami stawów.
Gryka zwalcza bezsenność spowodowaną różnymi przyczynami.
Szynki gryczane są również używane do przygotowywania herbaty gryczanej i wywaru, ponieważ zawierają duże ilości rutyny – witaminy P, która jest ważna dla elastyczności naczyń.
Doładowuje białkiem
Gryka jest bogatym źródłem aminokwasów białek podobnych do jaj lub mleka w proszku. Substancje te są ważne dla budowy mięśni, układu mięśniowo-szkieletowego i oczywiście dla układu nerwowego.Jednak w przeciwieństwie do produktów pochodzenia zwierzęcego, gryka jest znacznie łatwiejsza do strawienia, a jej białka są łatwiej wchłaniane przez organizm.
Pomaga przy niestrawności
Kwas szczawiowy zawarty w kaszy gryczanej w połączeniu z innymi składnikami pomaga regulować poziom kwasowości w przewodzie pokarmowym. Pomaga przy problemach ze zgagą i stymuluje enzymy trawienne dla łatwiejszego i szybszego trawienia bez uczucia ciężkości.
Zwalcza żylaki
Wiele badań dowiodło, że gryka wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia ich elastyczność, a tym samym ogólnie poprawia krążenie krwi.
Oprócz zapobiegania żylakom, zapobiega również poważniejszym chorobom, takim jak miażdżyca i zawał mięśnia sercowego.
Niesamowity wpływ gryki na nasze naczynia krwionośne wynika z flawonoidów , a konkretnie jednego z nich – rutyny.
Znana również jako witamina P, rutyna chroni komórki naszego układu naczyniowego.
Regeneruje wątrobę i korzystnie wpływa na serce.
Gryka przyspiesza odnowę komórek wątroby i osoby, które mają problemy z wątrobą powinny zdecydowanie mieć ją w swojej codziennej diecie.Ale oprócz wątroby, twoje serce i nerki będą ci wdzięczne.
Pomaga przy cukrzycy
Osoby cierpiące na tę chorobę z pewnością znają nieocenione korzyści płynące ze spożywania kaszy gryczanej.Może ona szybko ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiec jego wahaniom.
Dlaczego kefir?
Kefir jest jednym z najbogatszych w probiotyki pokarmów, które wspierają proces detoksykacji i poprawiają trawienie laktozy.
Zawiera wysoki poziom wapnia, magnezu, biotyny, witaminy B12 i wielu innych przydatnych substancji.
Kefir, podobnie jak większość sfermentowanych produktów mlecznych, zatrzymuje procesy gnilne w jelitach, stymuluje pracę wątroby i wspomaga eliminację toksyn.
Kefir i surowa kasza gryczana
Aby ułatwić trawienie, gryka powinna być surowa, ale nie należy się jej obawiać.
Jest bowiem jeszcze smaczniejsza niż po ugotowaniu.
Regularne spożywanie mieszanki gryki i kefiru każdego ranka, przynajmniej przez kilka kolejnych tygodni, szybko zauważysz efekt.
Zobaczysz, że twoje ciało ci podziękuje.
Smacznego!
.