Rozkoszuj się aromatycznym i soczystym daniem, które łączy w sobie lekko pikantny sos z doskonałą wieprzowiną.
Idealne na specjalne okazje lub gdy chcesz zadowolić swoich bliskich wyjątkowym posiłkiem.
Fantastyczny przepis na plastry wieprzowiny w sosie z kanału YouTube Varíme s Kubíček.
Potrzebujemy:
600 g polędwiczki wieprzowej.
3 + 1 łyżka oleju roślinnego.
25 g masła.
1 cebula.
4 ząbki czosnku.
2-3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
3 łyżki przecieru pomidorowego.
100 ml koniaku lub bourbona.
500 ml bulionu wołowego.
1/2 łyżeczki soli.
mielony czarny pieprz.
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.
100 ml śmietany do gotowania.
pietruszka.
Procedura:
Wieprzowinę pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.Następnie posolić, doprawić i delikatnie natrzeć plastry z obu stron.
Mięso włożyć do miski, zalać olejem i wymieszać rękoma..
Miskę z mięsem wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i połóż plasterki.
Mięso smażymy w wysokiej temperaturze ok. 4 minuty z każdej strony.
Zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy masło i roztapiamy się..
Na mięso wlać roztopione masło.
W pieczonym mięsie smażymy 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać i smażyć 2 minuty..
Następnie doprawić masę czarnym pieprzem , wymieszać i smażyć przez około dwie minuty.
Następnie dodać przecier pomidorowy i wymieszać.
Wlać koniak, wymieszać i zredukować o połowę..
Dodać bulion, sól i doprowadzić do wrzenia..
Mąkę wymieszać w 100 ml wody i wlać do sosu cały czas mieszając.
Na koniec śmietanę wlać do sosu i dobrze wymieszać.
Dodaj plastry mięsa, przykryj i gotuj przez 20 minut..
Podawane z ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.