HomeRoślinyPielęgnacja czarnych porzeczek według Michurina: co robią zaawansowani ogrodnicy - pamiętaj o...

Pielęgnacja czarnych porzeczek według Michurina: co robią zaawansowani ogrodnicy – pamiętaj o dobrych zbiorach

Słynny hodowca, autor wielu upraw, akademik Iwan Michurin uważał, że czarne porzeczki mogą owocować przez dziesięciolecia..

Ale pod warunkiem właściwej pielęgnacji rośliny.A wtedy przyniesie obfite żniwo..

Istotą tego podejścia do uprawy tej rośliny jest kompetentne przejście przez kilka etapów.

Pierwszy – wybór odmiany.Powinien znajdować się jak najbliżej warunków uprawy.

Drugi etap to naturalny wzrost.Przez pierwsze cztery lata pozwalamy roślinie na naturalny rozwój i przejęcie przestrzeni wokół niej.

Oznacza to, że w tym okresie nie ma potrzeby przycinania, skracania, sztucznego kształtowania itp.D.

Musisz dobrze nakarmić i podlać roślinę, usunąć wysuszone gałęzie, zebrać cały plon i nie pozostawiać niczego na gałęziach.

Nawiasem mówiąc, w tym okresie nie ma potrzeby traktowania rośliny niczym.Rośnie samodzielnie i rozwija odporność.

Trzeci etap – uformowanie krzewu.W 5 roku wykonujemy pierwsze pełne cięcie – wczesną wiosną lub późną jesienią.

Wszystkie gałęzie odetnij do połowy ich długości.W przyszłym roku krzew będzie rósł znacznie intensywniej.

Czwarty etap – przerzedzanie.Jest to konieczne, ponieważ w 6 roku swojego istnienia porzeczka rośnie silnie.

Zabieg przeprowadzamy zimą: przerzedzamy młode pędy, które są zbyt blisko siebie lub w tym samym kierunku.

Wybieramy jednego, najpotężniejszego, a resztę nowych pozostawiamy bez zmian.Stare ponownie przecięliśmy na pół.

Ważne: w tym roku życia roślina powinna mieć ponad 20 gałęzi.

Piąty etap – coroczne odmładzanie.

Siódmy rok życia.Roślina nie starzeje się, ponieważ co roku obcinamy stare gałęzie o połowę i przerzedzamy nowe.

Krzew nadal cieszy się obfitymi zbiorami.

Wcześniej powiedzieliśmy Wam, dlaczego warto posypywać ogórki skorupkami jaj.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře