Delikatny, wielowarstwowy kremowy deser z bitą śmietaną, po którym będziesz lizać wszystkie palce.
Ten nieodparty przysmak jest niezbędnym elementem naszych świąt, uroczystości i spotkań rodzinnych.
Wyjątkowy przepis na pyszny kremowy deser z kanału YouTube Lako je kuvati.
Potrzebujemy:
Na ciasto:.
8 białek.
100 g cukru kryształu (8 łyżek stołowych).
50 g zmielonych orzechów włoskich (10 łyżek).
2 łyżki mąki zwykłej.
Na farszu:.
8 żółtek.
100 g cukru kryształu (8 łyżek stołowych).
4 opakowania budyniu waniliowego (160 g).
1300 ml mleka.
250 g margaryny lub masła.
250 g cukru pudru.
300 g wafli orzechowych.
150 g czekolady.
50 g ciemnej czekolady do gotowania.
Na bitą śmietanę:.
250 g bitej śmietany w proszku.
250 ml zimnego mleka lub.
250 ml słodkiej śmietany do ubijania.
Do posypania:.
50 g wafelków mielonych z orzechów laskowych (lub startej czekolady lub dekoracji czekoladowej).
Procedura:
Do miski z białkami dodaj szczyptę soli.
Ubijając mikserem, dodaj cukier. Ubijamy sztywną śmietanę.
Dodać zmielone orzechy i mąkę.
Wymieszać szpatułką. .
Ciasto wyłożyć na blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Włóż blachę do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C i kolejne 5 minut w temperaturze 150°C..
Do miski z żółtkami dodać cukier i ubić mikserem.
Dodać budyń i wymieszać.
Wlać trochę mleka i ubić.
Dodaj mieszankę budyniową do zimnego mleka na kuchence i ciągle mieszaj , aby się nie przypaliło.
Mieszaj podczas gotowania, aż budyń zgęstnieje.
Następnie budyń wlać do osobnej miski, przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia..
Ubić margarynę lub masło w temperaturze pokojowej.
Dodać cukier puder i ubić.
Ostudzony budyń ubić i stopniowo dodawać do ubitej margaryny i wymieszać mikserem.
Budyń dzielimy na dwie równe części.
Wafle rozdrobnić i odłożyć 50 g do posypania.
Do pierwszej części nadzienia dodać 300 g zmielonych wafli i wymieszać mikserem.
Następnie włóż krem do lodówki.
Czekoladę rozpuścić, dodać do drugiej części nadzienia i ubić.
Wkładamy do lodówki.
Wystudzone ciasto wyjąć z blachy i usunąć papier.
Najpierw smarujemy ciasto nadzieniem waflowym z orzechów laskowych.
Następnie nakładamy nadzienie czekoladowe.
W osobnej misce ubić bitą śmietanę z mlekiem (lub śmietaną).
Na wierzch deseru posmaruj bitą śmietaną.Na koniec posypujemy zmielonymi waflami i możemy podawać.
Życzymy dobrego apetytu!
Poradnik wideo:.