Pyszne puszyste pączki nadziewane Nutellą lub ulubionym dżemem.
Są proste i pyszne, na pewno je pokochasz!
Potrzebujemy:
1 kg mąki zwykłej.
0,6 l mleka.
2 żółtka.
6 łyżek granulowanego cukru.
15 dkg masła.
szczypta soli.
2 kostki drożdży (lub 2-3 opakowania suszonych).
1 wanilia.
Dalej:.
masło.
Nutella (lub dżem).
cukier puder.
Zbliżać się:
Przygotuj drożdże i pozwól im wyrosnąć.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Dodać drożdże na zakwasie i wyrobić ciasto..
Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm.
Wycinamy za pomocą szklanki lub formy koła.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Pozwól mu rosnąć przez kolejne 20 minut.
Następnie w każde kółko wciskamy wycisk kubkiem aby nie zrobić dziury aż do samego dołu.
Jeśli chcesz dziurę, możesz zrobić dziurę wewnątrz stożków, tak jak ja.:-).
Do wypełnienia lepiej nadają się te bez dziurki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 13 minut.
Trzeba spróbować, nie w każdym piekarniku piecze się tak samo.
Jeszcze gorące rozsmaruj masło, w otwory włóż Nutellę lub dżem.
Posypać cukrem pudrem.
Są doskonałe ─ Próbowałam napełnić je Nutellą przed pieczeniem i też były wyśmienite.
Życzymy smacznego! :-).